U Goraždu obilježen Dan ružičaste vrpce - Goražde PRESS

Breaking

06. 10. 2018.

U Goraždu obilježen Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce obilježen je u Goraždu, a članice Udruženja "Biser" koje okuplja osobe oboljele od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja dijeleći ružičaste vrpce svojim sugrađanima skrenule su još jednom pažnju na potrebu prevencije.

"Mi svake godine obilježavamo dan ružičaste vrpce. Ovo je humanitarna akcija čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke čime se povećavaju šanse za veliki broj izliječenja. Danas su nam pomogli naši vrijedni volonteri, dijelimo vrpce i brošure i upozoravamo na važnost omogućavanja mamografskih pregleda i bolju zdravstvenu zaštitu žena", kazala je Rahima Kdarić, predsjednica Udruženja "Biser".

Ona ističe da Biser uporno ukazuje na potrebu preventivnih pregleda, te da najbitniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju upravo žene.

"Samopregled dojki trebao bi biti rutina svake žene nakon 25 godina. U svijetu od ove opake bolesti godišnje oboli više od milion žena i kod žena je vodeči uzrok smrti. Mi se zato ne ograničavamo samo na ovaj mjesec, već tokom cijele godine provodimo razne akcije i upozoravamo javnost na značaj redovnih pregleda", ističe Kadrić.

Članice "Bisera" provode različite aktivnosti kako bi animirale sugrađane da više znaju o ovoj bolesti.

"Mamografija je odličan i jednostavan pregled koji može otkriti bolest u ranom stadiju, iako najčešće obolijevaju žene iznad 50 godina, prvu mamografiju svaka žena trebala bi uraditi između 38 i 40 godine života, jer posljednjih godina imamo sve više mlađih žena koje su oboljele", poručuju članice Bisera.

Oktobar se obilježava u svijetu kao mjesec borbe protiv raka dojke, još od 1985.godine, a u ovom mjesecu različita udruženja zajedno sa vladama i ljekarima iz cijelog svijeta djeluju zajedno kako bi podigli svijest o ovoj opakoj bolesti.



Goražde PRESS / Klix

Stranice