U Goraždu otvoreni 15. ''Dani jabuke'' - Goražde PRESS

Breaking

11. 10. 2018.

U Goraždu otvoreni 15. ''Dani jabuke''

U Goraždu je otvorena 15. jubilarna manifestacija „Dani jabuke“, posvećena promociji voćarstva, ali i drugih grana poljoprivrede. Na manifestaciji učestvuje oko 100 izlagača, koji su na štandovima u Sportskoj dvorani „Mirsad Hurić“ predstavili svoje proizvode.

– Imamo i kviz znanja poljoprivredno–tehničkih škola iz pet država regiona, kao i okrugli sto o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede. Mislim da po broju posjetilaca, izlagača i sadržaju, ovu manifestaciju možemo svrstati među tri najveća sajma u BiH – kazao nam je Mirsad Hubanić, predsjednik Organizacionog odbora „Dana jabuke“.

Ruđani su u Goražde došli s jabukom koja je u okolini ovog grada dobro rodila.

– Polimlje i Podrinje su poznati po proizvodnji jabuka i mi u Rudom imamo pet–šest fantastičnih voćnjaka. Osim jabuka, izložili smo pekmeze, sokove, sve proizvedeno na tradicionalan način – kaže Enver Šero iz sela Sokolovići.



Na štandovima je, međutim, najmanje voća po kojem je Goražde nekad bilo poznato i u Dubrovniku i Beču. Razlog tome su nepredvidive vremenske prilike i najezda nametnika početkom sezone, ali i već poznat odnos vlasti prema poljoprivredi.

– Veliki sam zagovornik da se poticaji i u FBiH i u RS podignu na mnogo viši nivo i da u toj strukturi poticaja svoje mjesto nađu i voćari. Znamo da najveći dio ide za premije za mlijeko, ali voćarstvo raste i zaslužuje veću podršku svih nivoa vlasti. Mislim da se ta podrška sa sadašnjih 140 miliona treba podići na najmanje 300 do 350 miliona i onda bi naši voćari mogli izdržati borbu s konkurencijom – kazao nam je Šarović.



On dodaje da je u 2017. godini prvi put iz BiH više izvezeno jabuke nego što je uvezeno te da je naša zemlja, sa 7 miliona rodnih stabala i 70.000 tona prosječne proizvodnje godišnje, na visokom mjestu u regionu.

Priznanje Mirku Šaroviću

Posebnu zahvalnost na podršci svih godina njenog trajanja organizatori su iskazali ministru Šaroviću, kojem je uručena „Zlatna jabuka“, kao najviše priznanje manifestacije.

– Pripadam onoj grupi ljudi koji smatraju da je ekonomski napredak ključ, čarobna riječ za rješavanje svih naših unutrašnjih konflikata, političkih, socijalnih, nacionalnih, vjerskih i etničkih. I, zapamtite, ako krenemo tim putem, sva naša djeca i ova naša omladina imat će priliku da svoje snove, a ima pravo da sanja, ostvaruje u našoj zemlji. Da izgrađuje ovu zemlju, a ne Austriju, Njemačku – istakao je Šarović na manifestaciji koju je svečano otvorio.

Ovo priznanje dodijeljeno je i Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi, Ministarstvu poduzetništva i obrta FBiH i Vladi BPK.



Avaz

Stranice