Za zločine nad Goraždanima još niko nije odgovarao - Goražde PRESS

Breaking

19. 10. 2018.

Za zločine nad Goraždanima još niko nije odgovarao

Iako su prvostepenom presudom bili oslobođeni, Apelaciono vijeće Suda BiH u ponovljenom postupku osudilo je četvoricu pripadnika ARBiH na ukupno 29 godina zatvora zbog napada na konvoj u kojem je u avgustu 1992. u Kukavicama kod Rogatice ubijen 21, a ranjeno 39 civila.

Muhamed Šišić osuđen je na osam, Tarik Šišić i Aziz Šuša na po pet godina, a Emir Drakovac na 11 godina zatvora. Vijeće je Drakovcu izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, osudivši ga i za zločine nad civilom u Vratsalićima kod Rogatice i mučenje zarobljenog pripadnika VRS u Zebinoj šumi kod Foče. Reagirala je Koordinacija boračkih udruženja iz Goražda.

- Nismo očekivali ovakav ishod suđenja, ali na presudu ne možemo utjecati. Ono što je bol i žal svih nas je činjenica da nijedan, baš niko nije osuđen za sva zlodjela koja su činili nama u Goraždu tokom opsade grada. U posljednjih 12 godina, možda i više, u mandatima tri premijera BPK, održali smo na desetine tematskih sjednica na koje smo pozivali i tužioce, advokate, gdje su doneseni zaključci koji su trebali biti obavezujući za Vladu, ali ništa se od toga nije desilo – kazao je Abduselam Sijerčić, predsjednik Udruženja veterana rata Goražde.

On smatra da ovakvim presudama doprinosi i pasivnost kantonalnih vlasti, koje trebaju poduzeti korake da se kažnjavaju i napadači na grad. Trenutno se vodi postupak protiv 17 branitelja Goražda, a zbog više od 4.000 stanovnika, među kojima je i više od 160 djece iz opkoljenog grada, niko nije optužen, uprkos svim dokazima koji su ustupljeni tužilaštvu.

– Među nama je zavladao strah, jer u svakom trenutku očekujemo da nam neko priđe i na osnovu nekih insinuacija optuži nekog od nas. Tražimo od nadležnih organa da poduzmu mjere, jer u prilici smo svaki dan da vidimo neke inspektore iz RS koji vršljaju po ovom gradu – ističe Sijerčić.

Predsjednik Fondacije "Istina za Goražde" Kasim Brdar tvrdi da se već godinama insistira da se konačno dokaže ko je opkolio i uništavao grad i ubijao djecu i civile, ali nakon 25 godina niko za troipogodišnju opsadu i patnje nevinih nije odgovarao.

– Posebno sam razočaran što nismo jedinstveni, da ono što se dogovorimo i uradimo. Pisali smo svima, tražili odgovore, a u odgovorima Suda BiH, Tužilaštva, SIPA-e, OSA-e, Uprave policije, vidjeli smo koliko da je država dezintegrirana i da je sve po onoj "brigo moja pređi na drugoga" – kaže Brdar.



Avaz

Stranice