ZAŠTITA OD POPLAVA NA RIJECI DRINI Počinje realizacija projekta vrijednog 10. miliona KM - Goražde PRESS

Breaking

12. 10. 2018.

ZAŠTITA OD POPLAVA NA RIJECI DRINI Počinje realizacija projekta vrijednog 10. miliona KM

Projekat vrijedan 10 miliona KM uskoro bi mogao početi sa realizacijom. Riječ je o veoma značajnom projektu, koji se duži niz godina najavljuje, i koji bi u konačnici mogao riješiti i dugodišnji problem kada je u pitanju Goražde.

Danas je zvanično raspisan poziv za podnošenje ponuda za izgradnju obalautvrda na rijeci Drini u Goraždu, kao i sanacije desne obale rijeke Drine nizvodno od centra grada i sanacija lijeve obale rijeke Drine nizvodno od centra grada, a sve u sklopu ovog značajnog projekta zaštite od poplava na rijeci Drini.

Riječ je o Projektu koji finansira Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), a koji se odnosi na izgradnju obaloutvrda rijeke Drine od Vitkovića do entitetske granice, tačnije Opštine Novo Goražde, kao i Podhranjenskog potoka. Ukupna vrijednost Projekta za Grad Goražde je preko 10 miliona KM, s tim da će pored sredstava Svjetske banke, sa 2 miliona KM projekat sufinansirati i Agencija za vodno područje rijeke Save.

U Goraždu već duži niz godina postoji problem urušavanja obalautvrda. Posebno je to stanje izraženo nakon poplava koje su zadesile ovo područje u decembru 2010. godine.

Nakon poplava urađen je elaborat o uzrocima i posljedicama nastanka poplavnog vala na rijeci Drini zahvaljujući kojem su podigunute i tužbe protiv HE ''Piva'', a korišten je i u izradi projektne dokumentacije za izgradnju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu. Realizacijom pomenutog projekta problem će biti riješen.



Goražde PRESS

Stranice