Antifašisti iz Goražda traže da se pred zgradu Gradske uprave vrati bista Steve Helete - Goražde PRESS

Breaking

24. 11. 2018.

Antifašisti iz Goražda traže da se pred zgradu Gradske uprave vrati bista Steve Helete

Udruženje antifašista i boraca NOR-a iz Goražde podsjeća na značaj ZAVNOBIH-a 1943. godine kada su potvrđene granice srednjovjekovne, ali i sadašnje BiH. Anifašisti traže da se pred zgradu Gradske uprave vrati bista Steve Helete.

"Dužni smo čuvati najveće simbole antifašističke borbe jer ako se zaborave mogu i da se ponove. Nove revizioniste historije podsjećamo da nije bilo antifašističke borbe i zasjedanja ZAVNOBIH-a 25. novembra 1943. na kojem su narodi BiH izglasali samostalnu državu u granicama srednjovjekovne Bosne, ne bi bilo ni države BiH, jer je cilj nekim politikama u Beogradu i Zagrebu bio da BiH ostane u sastavu neke velike Srbije ili Velike Hrvatske", poručili su antifašisti.

Dodaju kako je svaki napad na antifašističku borbu, napad i na BIH, te da takvih primjera ima puno.

"Među njima je i Partizansko groblje i spomen obilježje na Hranjenu. Na ruševinama spomenika partizana izginulih ovdje dograđena je hair česma za poginule u zadnjem ratu 1992.-1995. I jedni i drugi izginuli su za slobodu i državu BIH, ali neznanje tjera jedne protiv drugih. Spomenik je trebao da se dovede u prethodno stanje zajedničkim naporom, ali čini se da revizija postiže svoju svrhu i u našem narodu pa neznanjem tjera u nove sukobe i neslaganja unatoč istim idealima i vjerovanjima", poručili su antifašisti.

Podsjećaju da su u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima počinjeni najstrašniji zločini, te da su među žrtvama i Drinske mučenice.

"Koliko poštujemo tuđe žrtve pokazujemo i time što smo na mjestu stradanja umjesto spomen prilaza postavili kolektor za kanalizacionu mrežu i parking prostor. Naša je dužnost i obaveza upozoravati na strašne izmjene istine i na opći sunovrat morala", ističu u Udruženju antifašista.

Oni traže da se pred zgradu gradske uprave vrati bista Steve Helete, jedinog delegata iz Istočne Bosne na zasijedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu.

"Zanemarivanjem pomenutih stvari bit će samo naša vlastita šteta i ništa drugo. Nema svetih naših i njihovih, svaki nevin život je svet, a naša kultura, tradicija i identitet moraju pokazati da je poslije svih ratova život svakog čovjeka ili žene dat za državu ili njen narod najveća vrijednost", poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde.



Klix

Stranice