Bivši pripadnici UNPROFOR-a iz Velike Britanije posjetili Goražde - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

22. 03. 2019.

Bivši pripadnici UNPROFOR-a iz Velike Britanije posjetili Goražde - FOTO


Bivši pripadnici britanskog bataljona UNPROFOR-a, koji su tokom rata boravili u Goraždu, ponovo su u posjeti ovom gradu. Predvođeni kapetanom Morisom Evlinom Baftonom (Maurice Evlyn-Bufton) u Goražde su stigli nakon oko 80 kilometara vožnje na biciklima.

Na periferiji grada dočekala su ih djeca Goražda, u čijoj su pratnji odali počast četvorici kolega poginulih tokom misije u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a.

- Četvrti put sam u Goraždu, jer ovaj grad zauzima posebno mjesto u mom srcu. Ovim posjetama održavamo sjećanja na prošlost, na naše pripadnike koji su ovdje izgubili živote, ali istovremeno gledamo u budućnost kroz pomoć koju dajemo za školu u Goraždu – kazao nam je Bafton.



Prema riječima direktorice Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“, Jasmine Djane, veterani iz Britanije, zbog sjećanja na zlo i dobro koje su dijelili sa stanovnicima grada pod opsadom, osnovali su „Gorazde Childrens Foundation“, posredstvom koje su u opremanje kabineta engleskog jezika, izgradnju sportskog terena i druge projekte u ovoj školi investirali 55.000 KM.

– Vidite po dočeku i uzbuđenju djece da nam ovo puno znači. Malo ko od naših ljudi bi uradio kao što oni rade. Posebno smo dirnuti naporom Morisa Baftona, koji je napisao veoma objektivnu knjigu u kojoj je opisao raspad Jugoslavije, uzroke rata, a posebno život u opkoljenom Goraždu.



Organizirao je donatorsko veče u Londonu i na promociji te knjige, prikupio novac za Goražde, a evo vozi i biciklistički maraton. Mislim da to mogu samo veliki humanisti i entuzijasti – kaže Djana.

Bafton pojašnjava da je knjigu napisao na nagovor majke. 

- Dok sam bio ovdje svake sedmice sam pisao majci i ocu. Prije tri godine mi je dala ta pisma i rekla – ovo je tvoja knjiga, oživi ova pisma. Knjiga je refleksija uspomena iz tih vremena i osvrt jednog starca na sva ta dešavanja. Ključno sjećanje je da je ovo dio Evrope, ali da je mir ovdje jako krhak i brzo se može narušiti – dodaje Bafton.



U misiji UNPROFOR-a tokom rata u BiH poginulo je 70 britanskih vojnika. Spomen ploče sa imenima poginulih u Podhranjenu i Vranovini kod Goražda tokom rata izradio je kamenoklesar, izbjeglica, da bi one bile restaurirane i ponovo postavljene prije 7 godina. Na taj način veze između stanovnika grada na Drini i vojnika koji su pokušavali čuvati mir u njemu, dodatno su ojačane.


Pogledajte cijelu foto-galeriju LINK OVDJE

Goražde PRESS / Avaz

Stranice