Hodočasnici iz Hrvatske posjetili mjesto stradanja ''Drinskih mučenica'' - Goražde PRESS

Breaking

23. 03. 2019.

Hodočasnici iz Hrvatske posjetili mjesto stradanja ''Drinskih mučenica''



Goražde postaje jedan od važnih gradova hodočašnika iz katoličkog svijeta, a grad i objekt u kojem su ubijene i rijeku Drinu u koju su bačene ovaj put su posjetili vjernici iz Sisačke biskupije u susjednoj Hrvatskoj.

Uz molitve i zapaljene svijeće, grupa od 55 vjernika iz Petrinje, Sunje, Dubice, Kostajnice, Siska i drugih mjesta sjetila se pet časnih sestara koje su u decembru 1941. ubili četnici. Uz pjesmu „Ljiljani bijeli“, pet ruža spušteno je u rijeku Drinu.

- Među nama ima hodočasnika koji su tu prvi put i dirnuti su ne samo smrću naših blaženih ''Drinskih mučenica'' nego svim mučenicima koji su na rijeci Drini 1941. dali svoje živote. Svaki od njih je imao svoju historiju, porodicu i vjerovao je da nam može biti bolje. Rijeka Drina je za nas, vjernike, kao predukus one nebeske rijeke. Naš život teče, mi nemamo stalni dom, naša domovina je na nebesima. Ali dok jesmo na zemlji da živimo pravedno, da opraštamo, ljubimo druge – kazala nam je Smilja Čirko, voditeljica Ureda za vjeronauku Sisačke biskupije.

Nakon što su zarobljene na Palama i u putu do Goražda izgubile sestru Berhmanu Lajdeniks, časne sestre Jula Ivanišević, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja zatočene su u tadašnju kasarnu, a danas osnovnu školu. U prostoriji na drugom spratu četnici su ih pokušali silovati i one su odlučile skočiti s prozora. Još žive, četnici su ih dokrajčili noževima i bacili u Drinu.



Zbog njihovog životnog puta, posvećenosti dobru i požrtvovanja u čuvanju vjere, Vatikan ih je prije nekoliko godina proglasio blaženima, nakon čega je Goražde postalo jedan od najvažnijih gradova za vjernike katolike iz cijelog svijeta.



Avaz

Stranice