Potpisane instrukcije o koeficijenatima za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju na području BPK Goražde - Goražde PRESS

Breaking

15. 04. 2019.

Potpisane instrukcije o koeficijenatima za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju na području BPK Goražde


Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković danas je, u prisustvu ministra za finansije Nudžeima Džihanića i predstavnika Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport potpisao instrukcije s predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Prema riječima premijera, donošenje instrukcija rezultat je primjene novog radnog zakonodavstva.

– Nakon potpisanih kolektivnih ugovora postojala je obaveza za donošenje nove instrukcije, i ovim instrukcijama za srednje i osnovno obrazovanje došlo je do određenog povećanja, odnosno poboljšanja radno-pravnog statusa uposlenika u obrazovanju. Znamo da je nivo primanja uposlenih u obrazovanju u BPK Goražde prilično niži u odnosu na neke druge kantone i slobodno možemo reći da nam je bilo zadovoljstvo da kroz čitav ovaj proces, popravljamo njihov materijalno-pravni status – kazao je on.

Premijer Oković je podsjetio da je, po prvi put nakon deset godina, do minimalnog povećanja plaća direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, došlo prošle godine nakon potpisivanja novih kolektivnih ugovora za policijske službenike, uposlene u obrazovanju, javnoj upravi i zdravstvu.

– U prošloj godini, kada smo imali štrajk u zdravstvu i kada smo isto popravili nivo plata u zdravstvu, postojao je jedan zaključak Skupštine koji je otprilike tražio da se napravi povećanje na linearan način, podjednako prema svima. Ovom prilikom smo odlučili da to bude putem koeficijenata, a znamo da smo u prošloj godini povećali osnovicu na nivou svih budžetskih korisnika i onih koji primaju plaću iz Budžeta, poput Centra za scoijalni rad, uposlenika u Radio-televiziji i drugih koji su naslonjeni na taj sistem – kazao je on.

Potpisivanje instrukcija pozdravili su i predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Senada Tabaković i Eldin Isanović.

– Koliko smo zadovoljni, nismo u potpunosti, ali ne možemo, svakako, sakriti zadovoljsto bar koliko-toliko, jer nakon deset godina ovo je drugo povećanje, računajući osnovicu, za srednje obrazovanje – kazao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Eldin Isanović.

Istaknuto je da će za povećanje plaća u obrazovanju na godišnjem nivou biti potrebno izdvojiti dodatna sredstva u iznosu od 250-300 hiljada KM, dok će se za povećanje plaća ostalih budžetskih korisnika trebati izdvojiti sredstva u visini između 150 i 200 hiljada KM.

Primjena novih koeficijenata počinje od mjeseca aprila, čime će se osigurati povećanje plaća za uposlene u obrazovanju u rasponu od 36,00 – 70,00 KM.



Vlada BPK

Stranice