Potpisani sporazumi o saradnji na realizaciji projekta plastične proizvodnje - Goražde PRESS

Breaking

15. 03. 2017.

Potpisani sporazumi o saradnji na realizaciji projekta plastične proizvodnje

U sklopu projekta kojeg provodi humanitarna organizacija Muslim Aid sa partnerskim općinama, u prostorijama Općine Zenica danas je organizovano potpisivanje sporazuma o zajedničkoj saradnji iz oblasti razvoja plasteničke proizvodnje. Potpisivanju su prisustvovali predstavnici 10 lokalnih zajednica, među kojima je bio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

Naime, Općina Goražde odnedavno učestvuje u realizaciji projekta kojeg humanitarna organizacija Muslim Aid provodi na području naše lokalne zajednice, a radi se o projektima plasteničke proizvodnje, uzgoju malina i izgradnji mini farmi.

Muslim Aid do sada je sarađivao sa preko 30 općina na području cijele BiH, a ovo je nakon projekta uzgoja malina nastavak implementacije projekata na području općine Goražde kazao je u izjavi za medije načelnik dr.sci. Muhamed Ramović, te dodao da Općina Goražde u skladu sa svojim mogućnostima podržava aktivnosti poljoprivrednih proizvođača, a ovaj projekat posebno je značajan jer predstavlja mogućnost ostvarivanja egzistencije za ugrožene porodice koje žele da se bave poljoprivredom.

Kako je rečeno tokom današnjeg potpisivanja sporazuma projektne aktivnosti Muslim Aid biće nastavljene tokom naredne godine.



Kada je u pitanju konkretno projekat koji se odnosi na plasteničku proizvodnju, a za koji su danas potpisani ugovori omjer sufinansiranja izražen je u procentima 40% partnerska općina, 40% Muslim Aid putem donatora (LDSC) i korisnici 20%. Projektom će biti obuhvaćeno 20 korisnika sa područja općine Goražde kojima će biti obezbjeđeni plastenici 100 m2, sistem za navodnjavanje kap po kap, sadnice za proljetnu sjetvu, malč folija, te edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje. Odabir korisnika projekta biće proveden na osnovu javnog poziva za izbor korisnika projekta kojeg će provesti Općina Goražde.

Muslim Aid Sarajevo je predstavništvo nevladine humanitarne organizacije Muslim Aid sa sjedištem u Londonu. Organizacija je osnovana 1985. godine i trenutno djeluje u 70 zemalja svijeta i pomaže svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na religiju, naciju ili rasu.

Organizacija Muslim Aid Sarajevo je osnovana 2007. i od tada je fokusirana na pomoć najugroženijim kategorijama društva, djeci, samohranim majkama, osobama sa invaliditetom, povratnicima i nezaposlenima. Misija ove organizacije je smanjenje siromaštva kroz razvijanje inovativnih i održivih rješenja.


Općina Goražde

Stranice