Razmatrana aktuelna situacija u vezi s povećanim stepenim zagađenosti na lokalitetu Šišeta - Goražde PRESS

Breaking

17. 05. 2017.

Razmatrana aktuelna situacija u vezi s povećanim stepenim zagađenosti na lokalitetu Šišeta

Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove upoznala javnost da je na lokalitetu Šišetskog potoka prisutna povećana zagađenost okoliša, što je ustanovljno analizom kvaliteta vode iz Šišetskog potoka, danas je održan sastanak predstavnika nadležnih organa i ustanova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde.

Sastanku, na kojem je razgovarano o aktuelnoj situaciji i mogućim načinima rješavanja ovog problema, prisustvovali su predstavnici Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša predvođeni ministrom Slobodanom Jankovićem, ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija, ministar za privredu Anes Salman, predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove predvođeni direktorom Midhatom Hadžiomerovićem, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo, pomoćnik načelnika Općine Goražde za stambeno-komunalne poslove Enver Adžem te direktor JKP „6. mart“ Sadik Silajdžić.

Održavanje ovog sastanka, kako je istaknuto, iniciralo je Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša nakon što je dobilo rezultate analize vode u vodotocima na prostoru BPK Goražde.

– Ta analiza je, po meni, nesumnjivo pokazala da je to vezano za postojeću deponiju „Šišeta“, jer su uzorci uzimani na 300 metara ispod deponije i 100 metara iznad deponije i onda po tim pokazateljima, koje hemijske supstance su u povećanim količinama, vidi se da je tu uzrok sanitarna deponija – kazao je ministar Janković.

Prema njegovim riječima, nakon obavljenih razgovora i analize trenutne situacije, učesnici sastanka složili su se u stavu da je trajno rješenje ovog problema izgradnja sanitarne deponije „Trešnjica“.

S tim u vezi, resorni ministar podsjetio je da je ovo Ministarstvo u protekom periodu realizovalo aktivnosti na izradi i donošenju Kantonalnog akcionog plana za zaštitu okoliša, te Prostornog plan BPK Goražde, čime su stvorene formalno-pravne pretpostavke za početak aktivnosti na izgradnji savremene deopnije za zbrinjavanje otpada na prostoru BPK Goražde.

– Time smo otkočili te procese. U tom planu za zaštitu okoliša predviđeno je da se u 2016. i 2017. godini izradi kompletna investiciono-tehnička dokumentacija za uspostavu sanitarne deoponije „Trešnjica“. Prema informaciji predstavnika lokalne zajednice, to je, u neku ruku, skoro i završeno, a drugo što smo konstatovali je da je Opština Goražde potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu o izgradnji te sanitarne deponije – riječi su ministra Slobodana Jankovića.

Kako bi se ostvario uvid dokle se došlo sa tim aktivnostima, naglašeno je da je na današnjem sastanku od predstavnika Opštine Goražde zatraženo da se Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline dostavi cjelovita informacija o tome u kojoj fazi su aktivnosti na izgradnji sanitarne deoponije „Trešnjica.“ Ujedno, ova informacija poslužila bi i kao osnova na kojoj bi Kanton planirao na koji način i u kojim segmentima može pomoći u procesu izgradnje sanitarne deponije „Trešnjica“.

Kako bi se cijeli proces ubrzao, ministar Janković predložio je da se napravi i dinamički plan aktivnosti kojim će se jasno definisati naredni koraci i rokovi na izgradnji sanitarne deponije.

Trenutna situacija po pitanju zagađenosti okoliša zahtijeva i poduzimanje određenih mjera opreza radi zaštite zdravlja stanovnika koji žive na području Šišetskog potoka.

– Obzirom da je dokazano prisustvo teških metala, znači njihovo prisusvo u životnoj sredini ima ogroman uticaj prije svega na zdravlje ljudi a ima i ekološki uticaj, ukoliko se ekspozicija vrši duži vremenski period, mogu da nastanu hronične posljedice na organizam. Prije svega, mogu da djeluju na zdravlje djece, u smislu mentalne retardacije, zaostajanja u rastu i razvoju, zatim gastrointestinalni trakt, na centralni nervni sistem, a znamo da su teški metali i kancerogeni. Prisustvo teških metala može da bude preko vode, vazduha i tla, da se zadrži u zemljištu i da putem lanca ishrane dospijeva u ljudski organizam – pojasnila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo.

S tim u vezi, ona je preporučila građanima koji žive na ugroženom području da se pridržavaju pojačanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite te da ne koriste vodu iz potoka za navodnjavanje ili u druge svrhe.


Vlada BPK

Stranice