DAN OSLOBOĐENJA GORAŽDA: Dodjeljenja Javna priznjanja BPK-a - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

18. 09. 2016.

DAN OSLOBOĐENJA GORAŽDA: Dodjeljenja Javna priznjanja BPK-a - FOTO

U sklopu programa obilježavanja 18. Septembra-Dana Općine i BPK-a Goražde danas i sutra održava se centralni dio programskih sadržaja. Naime, Općina Goražde Dan Općine proslavit će nizom prigodnih sadržaja, koji će biti održani u ponedjeljak 19. septembra, kada će se održati i svečana sjednica Općinskog vijeća Goražde, na kojoj će biti dodjeljena najveća priznanja Općine Goražde.

Kada je riječ o današnjim programskim sadržajima bitno je spomenuti da je centralni dio programa bila svečana akademija i sjednica Skupštine BPK-a na kojoj je po prvi put Skupština BPK-a dodjelila javna priznanja.

Program je počeo na platou ispred zgrade Vlade BPK-a Goražde intoniranjem državne himne i učenjem fatihe pred duše poginulih boraca, nakon čega je položeno cvijeće na centralno spomen obilježje ''Goražde grad heroj svojim braniocima''.

Cvijeće su položile brojne delegacije: pripadnici Oružanih snaga 2. Rendžerski pješadijski puk, delegacija federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata predvođena federalnim ministrom Salkom Bukvarevićem, delegacija zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde i Goraždanskog muftijstva, delegacija Vlade BPK-a Goaržde, delegacije općina u sastavu BPK-a Goražde, delegacija predstavnika boračkih udruženja na području BPK-a Goražde i Udruženje antifašista i boraca NOR-a.

Potom je izvršeno svečano postrojavanje bivših pripadnika Armije R BiH i defile zastava ratnih brigada ( 1. Drinske brigade, 31  Drinske brigade, 43. Drinske brigade, 1. Rogatičke brigade, 1. Slavne višegradske brigade i ratne policije ) te obraćanja komandanata. Prisutnima su o značaju organizovanja otpora govorili načelnik štaba 1. Drinske brigade Nedžib Bašić, komandant 31. Drinske brigade Armije R BiH Abduselam Sijerčić Pelam, komandant 1. Rogatičke brigade Nedim Alagić Peda, u ime koordinacije boračkih udruženja BPK-a Goražde Derviš Hadžić Dedo, te Mesud Kumro u ime pripadnika ratne policije.



Čestitke povodom 18. Septembra uputili su i kantonalni ministar za boračka pitanja Šemso Muslić, premijer BPK-a Emir Oković, te federalni ministar za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević. U kulturno umjetničkom dijelu programa učešće su uzeli hor OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'', kao i učenica ove škole Džejla Ramović.

U nastavku programa na platou ispred zgrade Vlade BPK-a održano je prigodno druženje pripadnika ratnih brigada Armije R BiH. Nakon toga je upriličen obilazak i polaganje cvijeća na šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijevkama a cvijeće je položeno i na spomen obilježje poginuloj djeci, kao i spomen obilježje poginulim pripadnicima policije.

Centralni dio programa bila je svečana akdemija- svečana sjednica Skupština BPK-a, koja je održana u Kino slai Centra za kulturu Goražde . Ovaj dio programa počeo je premijerom dokumentarnog filma ''20 godina BPK-a Goražde'' koji je osvrt na period tokom rata i nakon rata. Film na najbolji način govori o dešavanjima na području BPK-a Goražde u ratu i nakon rata, te o svemu onom što je bitno kada je u pitanju poslijeratni razvoj ovog  Kantona.

Nakon toga prisutnima su se obratili premijer BPK-a Emir Oković i predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća koji su uputili čestitke povodom ovog značajnog datuma. Po prvi put od osnivanja BPK-a Goražde, na osnovu odluke koju je donijela Skupština BPK-a Goražde, dodjeljena su javna priznanja Bosansko-podrinjskog kantona.

Javno priznanje ''Plaketa BPK-a Goražde - BPK-a štit '' dodjeljeno je brigadama Armije R BiH: 1,31 i 43 Drinskoj udarnoj brigadi, 1. Slavnoj Višegradskoj brigadi i 1. Rogatičkoj brigadi, te pripadnicima ratne policije. Ovo priznanje uručio je kantonalni ministar Šemso Muslić, a priznanje je preuzeo Abduselam Sijerčić Pelam. Priznanje ''Plaketa Kantona'' dodjeljena je goraždanskom privredniku Redžu Bektu za izuzetan doprinos razvoju privrede i zapošljevanju na području BPK-a Goražde. Priznanje ''Plaketa Kantona'' uručio je premijer BPK-a Emir Oković dok je u ime gosp. Redža priznanje preuzeo Mensur Brdar. Priznanje ''Počasni građanin'' dodjeljeno je prim. dr Aliji Begoviću  za izuzetne zasluge i doprinos u odbrani Goražda u periodu 1992-1995. Priznanje je dodjelila predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća, a priznanje je preuzela Aldijana Begović, supruga prim.dr. Alije Begovića.



Učesnici programa današnje svečane akademije bili su nastavnik Zlatan Mušić iz OMŠ ''Avdo Smailović'' Goražde, učenici OŠ ''Husein ef.Đozo'', te hor OŠ ''Husein ef.Đozo''.

U sklopu današnjeg programa na Sadbi je održan  i Državni KUP u sportskom ribolovu ''Mujo Peštek-Tito'', a svi ljubitelji pozorišne umjetnosti u večernjim satima mogu pogledati pozorišnu predstavu ''Derviš i smrt'' koja će se održati u Kino sali JU CZK Goražde.

Program obilježavanja 18. septembra nastavlja se i sutra, kada će se između ostalih održati svečana sjednica Općinskog vijeća Goražde, na kojoj će biti dodjeljena najveća priznanja koja dodjeljuje Općina Goražde, a između ostalih sadržaja desit će se i otvaranje teniskih terena na lokalitetu Gradskog stadiona.


POGLEDAJTE CIJELU FOTO-GALERIJU - DAN OSLOBOĐENJA GORAŽDA 18.09.2016


gorazde.ba

Stranice