„Goražde je svijetli primjer realizacije projekata u oblasti energetske efikasnosti“ - Goražde PRESS

Breaking

20. 09. 2016.

„Goražde je svijetli primjer realizacije projekata u oblasti energetske efikasnosti“

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je posjetila Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Na sastanku, kojem su uz delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Sanela Mušovića, prisustvovali i ministar za privredu Meho Mašala, ministar za finansije Nudžeim Džihanić, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, ministar unutrašnjih poslova Nijaz Musić, ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodan Janković, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić te kandidat za načelnika Općine Goražde na predstojećim lokalnim izborima Muradif Kanlić, razgovarano je o trenutnom stanju i planovima unaprjeđenja okoliša i turizma na području BPK-a.

Resorni ministri u Vladi BPK-a Goražde upoznali su ministricu Đapo s aktuelnim projektima iz oblasti okoliša i turizma koji se realizuju u okviru njihovih ministarstava, te predstavili planove za naredni period koji će zahtijevati podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ali i drugih, viših nivoa vlasti.

Uzimajući o obzir dosadašnje aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti na području ovog kantona koje je u velikoj mjeri podržao i UNDP kroz svoj program podrške u ovoj oblasti,  ministrica Edita Đapo istakla je da je BPK Goražde svijetli primjer realizacije projekata u oblasti energetske efikasnosti.

U okviru ovih projekata,  na području BPK Goražde do danas su urađene tople fasade na nekoliko škola i policijskih stanica.

– Ti projekti se finansiraju obično preko Fonda za zaštitu okoliša i Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Ti su projekti otvoreni tokom čitave godine, tako, ako postoje još neke institucije koje bi se mogle utopliti, ja sam ministrima rekla da uvijek mogu aplicirati – kazala je ministrica Edita Đapo.

Kad je riječ o razvoju turizma, federalna ministrica je istakla kako BPK Goražde obiluje prirodnim ljepotama koje su posebno pogodne za razvoj lovačkog turizma, te istakla potencijale rijeke Drine i mogućnost organizovanja splavarenja.

Delegat u Domu naroda Sanel Mušović ovom prilikom je pozvao ministricu Đapo da preko turističke zajednice Kantona Sarajevo promoviše turističku ponudu BPK-a, kako bi se na ovom prostoru osigurala veća posjećenost turista.

Ministar za privredu Meho Mašala upoznao je federalnu ministricu sa usvojenom Strategijom razvoja turizma BPK-a Goražde, te aktivnostima resornog ministarstva u ovoj oblasti, među kojima je i posjeta turističkom sajmu koja se održava na prostoru Unsko-sanskog kantona.

– Nedavno sam bio na „Ekobis“ sajmu u Bihaću i dogovorio s predstavnicima Turističke zajednice Bihaća da dođu u posjetu na sajam „Dani jabuke,“ gdje bi dvije turističke agencije koje se bave izgradnjom turističkih proizvoda napravili jedan proizvod „Od Une do Drine“, da nastavimo započete aktivnosti na razvoju turizma – istakao je resorni ministar.

Tokom sastanka, ministar za finansije Nudžeim Džihanić informisao je federalnu ministricu okoliša i turizma i s problemom nedostatka finansijskih sredstava u Budžetu BPK-a Goražde za ovu godinu zbog umanjenja javnih prihoda i nedoznačavanja planiranih grant sredstava za 2016. godinu, zbog čega, kako je istaknuto, kasni i realizacija velikog broja programa iz svih resora.

U okviru posjete, ministrica Edita Đapo  posjetila je turistički kompleks „Bijele vode“ i SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde u kojoj se trenutno izvode radovi na zamjeni stolarije i toplifikaciji objekta.


bpkg.gov.ba

Stranice