Goražde: Obećana podrška izgradnji Centra za socijalni rad i rješavanju problema u Domu za stare - Goražde PRESS

Breaking

27. 09. 2016.

Goražde: Obećana podrška izgradnji Centra za socijalni rad i rješavanju problema u Domu za stare

Ministar rada i socijalne politike FBiH, Vesko Drljača i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilka Ademaj posjetili su BPK Goražde. Tokom razgovora sa premijerom i predsjedavajućom Skupštine, Emirom Okovićem i Aidom Obućom, te ministrima u Vladi definirano je niz projekata u čijoj realizaciji će Sarajevo pomoći Goraždu.

Prema riječima ministra Drljače, posebno je razmatran problem raspodjele javnih prihoda i činjenica da BPK, primjenom novog uputstva Ministarstva finansija FBiH, dobija znatno manje sredstava i nije u mogućnosti da samostalno finansira dio obaveza iz budžeta. On je najavio da bi Vlada FBiH u novembru trebala razmatrati ovo pitanje.

– Tu su i socijalna pitanja koja želimo da definišemo i pomognemo. Zapošljavanje šehidske djece vrlo je bitan projekat. Ministarstvo za socijalnu politiku preko Federalnog zavoda i Kantonalne službe Goražde provodi određene projekte. Iz federalnog budžeta godišnje se odvaja negdje oko dva miliona maraka za neratne invalide sa područja BPK i oko 650.000 KM za civilne žrtve rata – kazao je Drljača.

Ministar za zdravstvo, socijalnu politiku, izbjegle i raseljene osobe BPK Damir Dučić izdvaja dvije teme sa sastanka, rješavanje problema Centra za socijalni rad i Doma za stare i iznemogle osobe.

– Centar je smješten u neuslovnim prostorijama za koje plaća kiriju i one su na trećem spratu, a mnogi od korisnika nisu u mogućnosti doći do trećeg sprata. Do kraja ove budžetske godine ćemo kupiti zemljište, lokacija je već pronađena, a u narednoj godini počeće izgradnja novog objekta u kojem će biti smješten Centar za socijalni rad. Kada je riječ o Domu za stare, Vlada je potpisala sporazum za rješavanje problema dugovanja, menadžment radi na infrastrukturnim problemima i proširivanju kapaciteta, a danas smo dobili obećanje federalnog ministra Drljače da će nas podržati u idućoj godini u ovom projektu – istakao je Dučić.

On dodaje da je ranije sa direktoricom KCUS Sarajevo, Sebijom Izetbegović postignut dogovor o angažmanu ljekara specijalista iz Sarajeva u Kantonalnoj bolnici Goražde, što je podržala i kantonalna ministrica zdravstva Zilka Ademaj.


Avaz

Stranice