Sutra prvo predstavljanje Patriotskog pokreta Goražde - Goražde PRESS

Breaking

03. 09. 2016.

Sutra prvo predstavljanje Patriotskog pokreta Goražde

Sutra će se javnosti po prvi put predstaviti Patriotski pokret Goražde. Prvo okupljanje njegovih članova desiće se u Spomen parku Rorovi iznad Goražda, a predsjednik udruženja Edin Bičo najavljuje da će članovi PP ubuduće učestvovati u obilježavanju svih važnijih datuma iz odbrambeno – oslobodilačkog rata, te pokretati niz samoinicijativnih akcija. 

- Ciljevi su nam, prije svega, da našu javnost probudimo iz dubokog sna u kojem je bila već duži period. Mnogi naši suborci, koji su dali živote za našu domovinu, su zaboravljeni, njihovi mezari su zapušteni, naši demobilisani borci nezaposleni tumaraju gradom bez marke u džepu, njihova djeca ne mogu da dođu do posla ako nemaju štelu ili novca da plate svoje radno mjesto. Isti slučaj je i sa ratnim vojnim invalidima, djecom šehida – kaže Bičo.

Patriotski pokret Goražde želi održavati šehidska mezarja, kao i spomen park Rorovi, u ratnoj kolibi legendarnog komandanta Zaima Imamovića u ovom parku uraditi Spomen sobu, postaviti jarbole sa zastavama i video nadzor u kompleksu koji je do sada često bio na meti vandala. Rorovi, sa eksponatima oruđa iz proteklog rata čije su cijevi uperene prema gradu, simbolično podsjećaju kroz šta je Goražde prošlo tokom rata. 

- Intenzivno radimo na pripremama za obilježavanje 18. septembra, Dana oslobođenja Goražda, jer to je veoma bitan datum za nas borce, ali i mlade koji nisu zapamtili strahote rata – dodaje Bičo. 

U Patriotskom pokretu očekuju reakcije na okupljanje njegovih članova u uniformama sa obilježjima RBiH, ali ističu kako su to obilježja države koja nikoga ne trebaju da vrijeđaju. 

- Mi nećemo biti nikome prijetnja, nećemo nikoga ugrožavati, niti ćemo se s nekim poistovjećivati. Cilj nam je da budemo najbolji, primjer svima, da pokažemo dostojanstvo i čast koje je uvijek imala naša Armija RBiH. Ne smijemo zaboraviti ni zasluge pripadnika ARBiH drugih nacionalnosti, kao što je pokojni Željko Svitić, koji je poginuo zajedno sa komandantom Seadom Sofovićem Sofom, Pero Dacić, pokojna doktorica Dušica Vujasić, ili naši preživjeli saborci Igor Sadovski, Saša Dragaš, Jasko Radović i drugi. Svako ko je patriota i ko je pravi Bosanac i Hercegovac ni po cijenu života ne smije zaboraviti zasluge ljudi drugih nacionalnosti. Mi kao udruženje ćemo nositi uniforme, ali one ne sadrže nikakvo obilježje koje bi na bilo koji način vrijeđalo nekog drugog. To nisu nacionalna obilježja, to su obilježja države BiH. Niko nema razloga da strahuje od nas ili o nama ima ružno mišljenje. Kičma udruženja bit će red, rad, disciplina, čast i poštenje. Biće reakcija, ali po našim ciljevima i aktivnostima u narednom periodu javnost će shvatiti da smo dobronamjerni – pojašnjava Edin Bičo.

S druge strane, u vrijeme političkih napetosti, prijetnji po stabilnost zemlje i njenu cjelovitost, jedan od ciljeva je pokazati da ova zemlja uvijek može računati na svoje patriote i da bosanski patriotizam nije nestao.

 - Goražde je to pokazalo i u proteklom ratu. Prošli smo kroz četiri godine tamnog vilajeta, bez struje, vode, hrane, bez ičega, okruženi sa svih strana. Ne dao Bog nikome da se ponovi ono što smo preživjeli. Međutim, mi jasno poručujemo da stojimo na raspolaganju izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ove države, da rezervne domovine nemamo i da ćemo ustavno – pravni poredak BiH braniti svim raspoloživim sredstvima kao i svojim životima ako, ne daj Bože, zatreba. Mi rezervne države nemamo i borićemo se za sve njene građane, bez obzira na nacionalnost, ako na to budemo primorani – ističe predsjednik Udruženja Patriotski pokret. 


Avaz

Stranice