Interkulturalni festival u Goraždu - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

07. 10. 2016.

Interkulturalni festival u Goraždu - FOTO

Nemjerljivo bogatstvo tradicije i običaja naroda Bosne i Hercegovine, bogatstvo koje raduje i širi prostore razumijevanja istorije i vrijednosti naše zemlje, predstavili su đaci i nastavnici 12 osnovnih škola iz Rudog, Višegrada, Štrbca, Čajniča, Foče, Foče u FBiH, Goražda, Vitkovića, Ilovače i Pala u FBiH, na tradicionalnom Interkulturalnom festivalu koji se održava u Goraždu.

Brojne učesnike i goste festivala koji promoviše razumijevanje, mir i saradnju među ljudima svih nacija i vjera , pozdravio je na otvaranju manifestacije Husein Halilović, predsjednik Udruženja „ Pomoć djeci Balkana“ koje je organizator Festivala. 

O značaju Festivala i njegovim porukama govorili su i predstavnici Fondacije „ Mozaik“, Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK i kantonalnog pedagoškog zavoda, Srpske pravoslavne crkve, OSCE-a, Općine Foča u FBiH.



Vidjeli smo, u igri i pjesmi dječaka i djevojčica mnoštvo običaja naroda BiH, a u školama su se pobrinuli da nas upoznaju i sa tradicionalnim jelima. Radost za oči, srca, susret sa Bosnom i Hercegovinom i njenim istinskim vrijednostima predstavljenim kroz kroz najbolje i najiskrenije promotore – djecu!

Festival „ Djeca – naša budućnost“ podržan je od strane USAID-ovog projekta „ PRO – Budućnost“ koji implementira CRS u saradnji sa Fondacijom „ Mozaik“, Karitasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem BiH.



Prezentacije školskih ekipa koje će se nadmetati i u nekim tradicionalnim sportskim vještinama ocjenjuje poseban žiri, najuspješnijima će biti dodjeljenje nagrade, a domaćin Festivala je goraždanska osnovna škola „ Fahrudin Fahro Baščelija“.


Novina Glas Goražda

Stranice