Općinu Goražde posjetila delegacija Opštine Priboj - Goražde PRESS

Breaking

14. 10. 2016.

Općinu Goražde posjetila delegacija Opštine Priboj

Našu Općinu danas je posjetila delegacija Opštine Priboj predvođena predsjednikom Skupštine Opštine Priboj Borisom Mrdovićem. Tim povodom u zgradi Općine Goražde održan je zvaničan sastanak sa načelnikom Općine Goražde dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim pomoćnicima. Sastanku su također prisustvovali i predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović i Milena Dardanović ispred firme Lupo Hepok iz Bijeljine. Obzirom da je ovo prva zvanična posjeta ispred Općine Priboj našoj Općini načelnik Ramović je najprije uputio riječi dobrodošlice u grad na Drini, a potom goste kratko upoznao sa osnovnim informacijama o Goraždu, trenutnim aktivnostima i projektima, te planovima kada su u pitanju projekti za narednu godinu. Načelnik Ramović kazao je kako  je naša Općina prepoznatljiva po dobroj saradnji koje ostvaruje sa drugim lokalnim zajednicama, kao i po velikom broju bratskih općina i gradova sa kojima ima potpisane zvanične sporazume o bratimljenju, te se nada da će i sa općinom Priboj ostvariti značajnu saradnju, kao i realizaciju eventualnih zajedničkih projekata, a naročito je pozvao na zajedničku saradnju kada su u pitanju projekti prekogranične saradnje i IPA fondovi. Isti interes za saradnjom iskazali su i gosti iz Priboja.

Ova posjeta organizovana je sa ciljem uspostavljanja saradnje između dvije općine kazao je  Boris Mrdović Predsjednik Skupštine Opštine Priboj: ‘’Povod današnje posjete je prije svega uspotavljanje jedne saradnje između ove dvije opštine, prije svega na polju privredne, odnosno i kulturne saradnje, s obzirom da njegujemo istu tradiciju, njegujemo iste okolnosti, ako govorimo o privrednim kretanjima u kojima se nalazimo, da smo općine u slivu Drine i ovo je jedan vid mogućnosti da opština Priboj promoviše svoju slobodnu zonu koju smo uspostavili  prije nekoliko mjeseci na 27 hektara u dijelu  bivšeg pogona Fabrike automobila Priboj. Kada je riječ o mogućim oblicima saradnje puno je tačaka uvezivanja  koje su zajedničke između ove dvije opštine, geografska sličnost, odnosno prije svega privredna, jedna tradicija industrijske proizvodnje između ove dvije opštine. Dakle jedan taj historijski kontinum. Ono što je bitno reći da Fabrika automobila  Priboj  na čelu sa Vladom, odnosno Agencijom za privatizaciju traga za rješenjima strateškog partnera, a  paralelno  sa tim ono što je u domenu lokalne samouprave to je iznalaženje  potencijalnih investitora za investiranje i otvaranje novih fabrika u slobodnu zonu koja 14. zona u Republici Srbiji. Kada su u pitanju olakšice i pogodnosti koje nudimo postoji tu veći broj tih olakšica prije svega možemo da govorimo i sa  republičkog nivoa, odnosno državnog kada govorimo o podsticajima kada se misli na fiskalne benefite, poreska oslobođenja, ali na lokalnom nivou postoji nešto što smo mi promovisali u prethodnom periodu, a to je Fond za razvoj Opštine Priboj  koji je subvencionisao  radna mjesta u smislu 160.000, 00 dinara za  svako  novootvoreno radno mjesto, a  prethodnih mjeseci smo  raspisali jedan javni konkurs koji je i dalje otvoren gdje dajemo 200. 000, 00 dinara  po novootvorenom radnom mjestu, s tim što  je uslov da to bude oblast proizvodnje i poljoprivrede, dakle oblast stvaranja novih vrijednosti. Taj iznos je 20 miliona dinara. I to je ovaj prvi talas povoljnih investicija za zonu i naravno  poreska oslobođenja kada govorimo  o fiskalnim i poreskim olakšicama. Ovo je samo prvi dio saradnje i ova saradnja se nastavlja i u buduće.



Drago mi je da je Opština Priboj izrazila interes za saradnju sa našom lokalnom zajednicom kazao je u izjavi za medije Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović: ‘’Jako nam je drago da su  ovdje naše komšije u posjeti i da ćemo posjetiti Sajam Dani jabuke, da ćemo se sastati sa nekim od privrednika, da ćemo to iskoristiti jer na neki način isti interes imamo. Do sada je bila  saradnja na tom kulturnom i sportskom  polju koja je dobra, međutim, trebalo bi to proširiti i na ove druge djelatnosti.  U narednom  periodu vidimo šanse za još čvršćom saradnjom na polju privrede i kroz zajedničke projekte  prekogranične saradnje. Vrlo je bitno da tu jedan projekat apliciramo, jer već slijedeće godine očekujemo raspisivanje novog poziva za  sve države i kandidate i za one koji su potencijalni kandidati za ulazak u EU tako da mi  imamo tu svoju šansu. Sarađujemo sa dosta gradova iz Srbije i nismo imali u tom dijelu konkretnu saradnju  i zajednički projekat sa Pribojem, ali evo šanse. Jako nam je drago što su iskazali želju za saradnjom i došli ovdje. I mi ćemo to uskoro učiniti sa nekim od privrednika".

Nakon sastanka u zgradi Općine Goražde upriličena je zajednička šetnja gradom, a nakon toga delegacija je zajedno sa domaćinima  posjetila izložbeni sajam Dani Jabuke koji se održava u Goraždu, a upriličena je i posjeta firmi Prevent.


gorazde.ba

Stranice