Prijem za prosvjetne radnike s prostora BPK-a Goražde - Goražde PRESS

Breaking

05. 10. 2016.

Prijem za prosvjetne radnike s prostora BPK-a Goražde

Današnji prijem za prosvjetne radnike s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji je povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja organizovalo Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, bio je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao izuzetno važan za razvoj cjelokupnog društva i da se, kao takav, veoma cijeni.

Osim isticanja značaja koji imaju odgajatelji, učitelji, nastavnici i profesori, cilj obilježavanja ovog datuma je da se mobilizira podrška za njihov rad i ukaže na značaj prosvjetnih radnika u odgoju i obrazovanju budućih generacija.

Česetitke prosvjetnim radnicima uputio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga.

– Obrazovanje je veoma bitna karika društvenog sistema, pokretač promjena, nosilac napretka u društvu, a sa sobom nosi teret stalnog i kontinuiranog rada za što kvalitetnije obrazovanje budućih naraštaja i ličnosti koji će biti korisni našoj Bosni i Hercegovini. Goražde, Foča i Pale u Federaciji, imaju dugu i svijetlu tradiciju učiteljskog rada. Rad i trud goraždanskih učitelja utkan je u temelje svih naših škola, fabrika i institucija u kojima su generacije mladih ljudi desetljećima sticali svoja znanja. Ministarstvo za obrazovanje je opredjeljeno i istrajno u namjeri da djeci na prostoru našeg kantona pruži što kvalitetnije obrazovanje, onakvo kakvo ona i zaslužuju. Naš cilj je sretno dijete za sretnu budućnost – poručio je ministar u svom obraćanju.



Svjetski dan učitelja prisutnima je čestitala i direktorica Pedagoškog zavoda BPK-a Dika Makota uz poruku da se samo istrajnim radom i zajedničkim naporima prosvjetnih radnika i nadležnih obrazovnih ustanova mogu postići dobri rezultati u oblasti obrazovanja uz kontinuirano unaprjeđenje svih njegovih segmenata.

Ministarstvo za obrazovanje dodijelilo je ovom prigodom i zahvalnice pojedincima koji rade u obrazovanju, a koji su svojim radom, u proteklom periodu, dali značajan doprinos u razvoju obrazovnog sistema na području našeg kantona.

Zahvalnice su dodijeljene bivšim direktorima osnovnih škola „Husein ef. Đozo,“ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i „Prača“ Almiru Sijerčiću, Edibi Bećirević i Esadu Ajanoviću za doprinos u razvoju obrazovnog sistema u periodu obavljanja dužnosti direktora, te predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja BPK-a Goražde Ekremu Karauzoviću i Hilmu Bunju za unaprjeđenje socijalnog dijaloga čiji je cilj jačanje obrazovnog sistema na području BPK-a.



Ministarstvo za obrazovanje dodijelilo je zahvalnice i predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo Faruku Bešliću i Saudinu Sivru za pomoć učenicima i zaposlenicima škola na području BPK-a čija imovina je oštećena u poplavama iz decembra 2010. godine.

Budući da predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo nisu prisustvovali prijemu, njihove zahvalnice su preuzeli predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja BPK-a Goražde.

Nakon prijema, u Biznis centru u Goraždu je održan Forum povodom Svjetskog dana prosvjetnih radnika, kojem su prisustvovali i predstavnici resornog ministarstva predvođeni ministrom Damirom Žugom.


bpkg.gov.ba

Stranice