Dat osvrt na rad kantonalne inspekcije u prošloj godini - Goražde PRESS

Breaking

13. 01. 2017.

Dat osvrt na rad kantonalne inspekcije u prošloj godini

Direktor Uprave za inspecijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Midhat Hadžiomerović danas je održao press konferenciju na kojoj se osvrnuo na aktivnosti i rezultate u radu kantonalne inspekcije u protekloj godini.

Prema riječima direktora Hadžiomerovića, kantonalna inspekcija je u sklopu svojih redovnih poslova nastojala da obavještava javnost o svim značajnim aktivnostima inspekcije i promjenama relevantnih zakona.

– Jedan od izazova bio je donošenje novog Zakona o radu, gdje smo jedno vrijeme imali problema u pogledu toga toga da li je on na snazi ili nije i gdje je bio pokrenut postupak ustavnosti. Međutim, mi smo otprilike uspjeli da odgovorimo svim izazovima, vezano i za neka nova rješenja koja su nastupila, tako da smo uspjeli da provedemo inspekcijski nadzor adekvatno – kazao je on.

Ovom prilikom ukazano je na probleme u radu inspekcije, koji se prvenstveno ogledaju u nedostatku određenih inspektora.

– Glavni problem koji smo imali bio je nedostatak sanitarnog inspektora pošto je izvršilac u prošloj godini bio opravdano odsutan, tako da se i kroz kontrole federalnih inspektora koje su bile na području našeg kantona kristalno jasno vidjelo šta je to gdje nije adekvatan nadzor i gdje imamo u zadnje vrijeme kršenje zakonskih propisa – kazao je Midhat Hadžiomerović.

On je pojasnio da je Uprava za inspekcijske poslove, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, ovaj problem nastojala riješiti kroz davanje ovlaštenja za vršenje inspekcijskog nadzora tamo gdje je to bilo moguće, te da je jedan dio problema na ovaj način i riješen.

Istaknuti su i problemi u radu građevinsko-urbanističke inspekcije, prije svega zbog nemogućnosti provođenja određenih rješenja.

– Iako smo pokušali putem svih mogućih načina koji su nam zakonski dozvoljeni da nađemo subjekat koji bi bio taj koji bi uklanjao objekte, znači da provedemo rješenja kantonalnih inspektora, nismo uspjeli – istakao je Hadžiomerović.

On je pojasnio da se odabir subjekta za vršenje ovih poslova mora izvršiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te najavio da će krajem januara ili početkom februara biti objavljen novi javni poziv u ovu svrhu.

Direktor Uprave kazao je i da se inspekcija suočava s problemima iz oblasti elektro-energetskog nadzora, zbog odlaska inspektora iz ove oblasti u penziju, te izrazio nadu da će se problemi nedostajućih kadrova riješiti novim upošljavanjem.

Prema riječima Hadžiomerovića, krajem decembra 2016. godine u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove održan je zajednički sastanak sa direktorima svih kantonalnih inspekcija, na kojem je prezentovan jedinstveni izvještaj sa pokazateljima o izvršenom nadzoru federalne inspekcije u toku prošle godine.

– Po apsolutinim vrijednostima ne možemo se mjeriti npr. sa Sarajevskim ili Tuzlanskim kantonom. Međutim, procentualne vrijednosti govore da u odnosu na sve kantone, ubjedljivo je najmanje bilo prekršajnih naloga, svega 27,62 posto, na području našeg kantona, tako da je i to jedan od parametara koji ukazuje na rad kantonalnih inspektora – kazao je Midhat Hadžiomerović.


bpkg.gov.ba

Stranice