Kad ljekari štrajkuju: Prazne čekaonice u Goraždu usred dana - Goražde PRESS

Breaking

24. 01. 2017.

Kad ljekari štrajkuju: Prazne čekaonice u Goraždu usred dana

Zdravstveni radnici sa područja Bosanskopodrinjskog kantona Goražde već peti dan su u generalnom štrajku. Još se ne nazire dogovor između Vlade Bosanskopodrinjskog kantona i Sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde o potpisivanju Kolektivnog granskog ugovora.

- Ono na čemu insistiramo je da Vlada da saglasnost na već usaglašeni i ispregovarani Kolektivni ugovor na nivou Federacije BiH, s tim da smo bili spremni za eventualne ustupke u skladu sa finansijskom situacijom. Cijena satnice zdravstvenih radnika je trenutno 2,31 KM, a mi smo uspjeli dogovoriti da se poveća na 2,35. To je ujedno najniža cijena koju su poslodavci ponudili i prihvatili, a Sindikat je na to pristao, uprkos tome što smo u početku imali zahtjev za znatno veći koeficijent. Međutim, Vlada nam je u pregovorima ponudila čak i manje nego što sada imamo - kaže za Faktor Emir Baščelija, predsjednik Sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Predstavnici Sindikata i danas su razgovarali sa članovima kantonalne Vlade, ali kažu da dogovor nije postignut i da će štrajkovati do daljnjeg.

- U ovom momentu štrajk je jedino zakonsko oruđe kojim možemo prisiliti Vladu da se konačno uozbilji i da pronađemo neki kompromis. Nećemo odustati dok se rješenje ne pronađe - ističe Baščelija.

Navodi i da su 2007. godine zavodi zdravstvenog osiguranja imali ukupne prihode od oko 800 miliona KM. Deset godina kasnije, zavodi imaju milijardu i po miliona maraka prihoda godišnje. Međutim, kako naglašava naš sagovornik, uprkos tom velikom prilivu novca, i dalje su nezadovoljni i pacijenti i zdravstveni radnici.

Jedan od najvećih problema su i malverzacije u vezi sa esencijalnim listama lijekova, naglašava Baščelija.

- Bosanskopodrinjski kanton, koji je najmanji u Federaciji, ima najveću esencijalnu listu lijekova. Razlog za to je što se generički isti lijekovi od više različitih proizvođača stavljaju na listu i tu se pravi disbalans cijena. Ta oblast se mora urediti jer nemoguće je da jedan te isti lijek od jednog proizvođača košta deset, a od drugog 50 KM – objašnjava Baščelija.

Dok zdravstveni radnici u Kantonalnoj bolnici i svim domovima zdravlja na području BPK štrajkuju, pružanje usluga pacijentima svedeno je na minimum. Međutim, iz Sindikata tvrde da pacijenti imaju razumijevanja za položaj zdravstvenih radnika u ovom kantonu te da podržavaju njihove zahtjeve.

- Sve ustanove na području BPK potpisale su sporazum o minimumu poslova, odnosno pružanja onih zdravstvenih usluga koje su neophodne pacijentima. Svi hitni slučajevi su zbrinuti i nećemo dozvoliti da nečije zdravlje bude ugroženo zbog štrajka. Moram reći da su naši pacijenti ovaj štrajk, čini se, shvatili ozbiljnije od Vlade. Čekaonice u bolnici i domovima zdravlja su bukvalno puste i dolaze nam samo urgentni slučajevi – naglašava Emir Baščelija.

Podršku generalnom štrajku Sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde dali su i sindikati ostalih kantona, a pismo podrške stiglo je i od Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji BiH.


Faktor.ba

Stranice