Manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ počinje 16. Januara - Goražde PRESS

Breaking

06. 01. 2017.

Manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ počinje 16. Januara

Tradicionalna manifestacija „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ Goražde – Sarajevo – Fojnica posvećena velikom književniku i humanisti, dr. Isaku Samokovliji počeće 16. januara i u nekoliko segmenata održavaće se do 15.oktobra ove godine.

Trinaestom po redu manifestacijom obilježava se 128 godina od rođenja i 62 godine od Samokovlijine smrti.
Samokovlija je rođen u Goraždu, Fojnica i Sarajevo su mjesta njegovog stvaralačkog rada koji je i spona između tri grada u kojima će se dešavati dijelovi ovogodišnjeg programa.

Kako je dogovoreno na današnjem sastanku Organizacionog odbora, kojim je je predsjedavao Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde koja je, uz Centar za kulturu i Jevrejsku zajednicu u BiH, glavni organizator manifestacije, ona će početi 16. januara, polaganjem cvijeća pred bistu Isaka Samokovlije, u dvorištu Doma zdravlja koji nosi njegovo ime.
U holu Centra za kulturu istog dana biće otvorena postavka dokumenata koji svjedoče o Samokovlijinom životu i djelu u organizaciji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a potom će se u maloj sali Centra održati skup na kome će se govoriti o stvaralaštvu Isaka Samokovlije i posebno o njegovim djelima u kojima preovladavaju zavičajni motivi. Ovom prilikom biće izveden i kulturno umjetnički program.

U februaru će biti raspisan konkurs za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola u BiH koji će pisati na nekoliko tema povezanih sa stvaralaštvom Isaka Samokovlije.U aprilu mjesecu održaće se u Goraždu tradicionalni kviz za đake osnovnih srednjih škola o poznavanju života i djela ovog bosanskohercegovačkog pisca.

Kako je najavljeno na današnjem sastanku kome su prisustvovali i predstavnici resornog kantonalnog ministarstva, u sarajevskoj galeriji Novi hram biće postavljena izložba slika iz fundusa goraždanske Internacionalne likovne kolonije na kojima su motivi Drine i Goražda,a ista izložba bi trebala da bude predstavljena i likovnoj publici u Fojnici.



Novina Glas Goražda

Stranice