Najavljen početak novog ciklusa edukacija za uposlene u obrazovanju - Goražde PRESS

Breaking

06. 01. 2017.

Najavljen početak novog ciklusa edukacija za uposlene u obrazovanju

U protekloj godini, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde realizovan je niz edukacija usmjerenih na poboljšanje kvaliteta obrazovanja i jačanje kompetencija uposlenih u obrazovanju.

Direktorica Pedagoškog zavoda BPK-a Goražde Dika Makota dala je kratak osvrt u vezi s ovim aktivnostima, te predstavila planove edukacija nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama na području BPK-a za 2017. godinu.

Tokom zimskom raspusta školske 2015/2016.godine, kako je istaknuto, realizovan je niz seminara u trajanju od sedam dana u sklopu kojih je obrađeno 18 različitih tema.

Edukacije su nastavljene i u drugom dijelu godine.

– U toku prošle godine, u drugoj polovini godine, pojavila se  nezavisna nevladina organizacija Save the Children, koja je tražila od Ministarstva da budemo partneri na implementaciji Projekta za ishode učenja za jezičko-komunikacijsko područje. Prihvatanjem Ministarstva da učestvojemo u tom projektu, mi smo se obavezali da provedemo sve obaveze koje su oni zacrtali, a to je prvenstveno da se izvrši edukacija odabranih nastavnika razredne nastave iz svih osnovnih škola, odgajatelja iz obdaništa i profesora jezika. Od tada, 21 nastavnik je prošao četiri puta po četiri dana obuku, da bi dobili u određenom periodu zvanje master trenera za prenošenje znanja u ishodima učenja – kazala je Dika Makota.

Na ovaj način, stvoreni su uvjeti za realizaciju novih edukacija i prenošenje stečenog znanja, a početak prvog ciklusa ovogodišnjih edukacija najavljen je za ponedjeljak, 09.01.2017. godine.

– Nakon četverodnevne obuke koju ćemo provoditi u osnovnoj školi, a učestvovat će tačno 98 sudionika u toj edukaciji, mi nastavljamo odmah u petak sljedeće sedmice sa edukacijom koju organizuje Pedagoški zavod i imaćemo pet radnih dana po dvije teme sa aspekta onoga što su nastavnici tražili, da se steknu nova saznanja i daju primjeri dobre prakse – istakla je Makota.

Ona je također najavila da je i u trećoj sedmici zimskog raspusta planirana trodnevna obuka za nastavnike, a radi se o obuci u organizaciji lokalne razvojne agencije ALDI, Goražde, koja je usmjerena na jačanje kompetencija nastavnika s ciljem obrazovanja odraslih.

– Cijeli raspust biće u potpunosti u obavezama nastavnika i proći će u duhu edukacija, odnosno jačanja njihovih kompetencija i njihovog znanja, u cilju da to znanje sutra bude primjenjivo i spušteno u učionice – poručila je direktorica Pedagoškog zavoda.


bpkg.gov.ba

Stranice