Novi ambasador Republike Turske u BiH posjetio Goražde - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

26. 01. 2017.

Novi ambasador Republike Turske u BiH posjetio Goražde - FOTO

U okviru radne posjete Bosansko-podrinjskom kantonu, ambasador Republike Turske u BiH NJ.E. Haldun Koc posjetio je i Općinu Goražde. Turskog ambasadora dočekao je načelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima, a potom je u Maloj sali Općine organizovan zvanični prijem kojem je prisustvovao i premijer BPK-a Emir Oković.

Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović na početku sastanka je istakao da je veoma obradovan posjetom Ambasadora bratske Republike Turske našoj Općini, te je upoznao goste sa trenutnim stanjem u Općini Goražde, izazovima sa kojima se naša lokalna zajednica suočila tokom rata 1992. - 1995. godina, kao i o postratnom periodu pa sve do privrednog razvoja koji se desio u Goraždu u proteklim godinama.



Na današnjem sastanku razgovarano je o povećanju turskih investicija u BiH i samom Goraždu, kao i o nastavku dobre saradnje na razvoju infrastrukture, povezivanju privrednika, te nastavku saradnje u oblasti kulture, a razgovarano je i o saradnji Općine Goražde sa Turskom, tačnije sa bratskim gradovima iz Turske kojih naša Općina ima osam i o realizovanim projektima sa njima.



Turski ambasador Haldun Koc izrazio je veliku zahvalnost na današnjem gostoprimstvu, kao i zadovoljstvo sa radom u Općini Goražde, te dodao – ''Kao što je to bio u slučaju 1992. – 1995. kada je Turska kao članica NATO saveza pružila makismalnu pomoć BiH koja se mogla pružiti u tom periodu i naš narod je mnogo patio i suosjećao se sa vama. Ono što je osnovno obilježje saradnje u postratnom periodu je svakako da kroz konkretne projekte i ulaganje pomognemo BiH u očuvanju njenog integriteta i stabilnosti, ali naravno kroz razvijanje različitih oblika saradnje na svim nivoima vlasti u vašoj zemlji, što ćemo činiti i u budućnosti. Najbolja pomoć Turske BiH jeste povećanje investicija. Mi smo uvjereni da je povećanje broja investitora iz naše zemlje najbolji način da se brojke kada je u pitanju saradnja povećaju, da budu na mnogo višem nivou.''

Na kraju sastanka načelnik dr. sci. Ramović uručio je prigodan poklon Amasadoru, sa željom da se ostvari dobra uzajamna saradnja u narednom periodu.


gorazde.ba

Stranice