Učenici škole iz Goražda autori najboljih eseja - Goražde PRESS

Breaking

31. 01. 2017.

Učenici škole iz Goražda autori najboljih eseja

Naida Efendić i Adnan Ferhatović, učenici Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ iz Goražda od 3. do 11. marta ove godine boravit će u Londonu. To će im biti nagrada jer Naida i Adnan napisali su najbolje eseje na takmičenju engleske Fondacije za djecu Goražda (Gorazde Children Foundation). Rezultati takmičenja saopćila im je nastavnica bosanskog jezika Zahida Alić, koja će im se pridružiti na ovom nagradnom putovanju.

- Radove je na engleskom jeziku pisalo 18 đaka koji su najuspješniji u predmetu engleski jezik. U pitanju su učenici i učenice sedmih i osmih razreda i ovo sam takmičenje realizovala zajedno sa kolegicom Dženanom Bukvom i ostalim iz tima. Radove đaka su ocjenjivali članovi naše prijateljske Fondacije. Čestitam svim autorima, a posebno Naidi i Adnanu – kazala je Alić.

Nagrađeni učenici nisu krili sreću zbog iznenadne prilike da upoznaju London.

- Pisala sam o tome kako bih jednom vojniku, u stranoj, zamišljenoj zemlji, objasnila zašto je potrebno da dođe u BiH i posjeti Goražde. Svu moju ljubav za Goražde smjestila sam u esej, tako da taj čovjek poželi da dođe u naš grad. Sretna sam što ću boraviti u Londonu, mnogo toga naučiti i susresti se sa đacima škole sa kojima se već dopisujemo – kazala je Naida Efendić.



Adnan Ferhatović je, kaže, pisao o prirodnim ljepotama svoga grada, te dobroti ljudi iz Goražda, njihovoj otvorenosti i gostoljubivosti. Škola „Fahro Baščelija“ sa „Fondacijom za djecu Goražda“ iz Velike Britanije sarađuje već tri godine. Prijateljstvo sa najmlađima u gradu u kojem su proveli teške godine inicirali su pripadnici engleskog bataljona bivšeg UNPROFOR-a, kao osnivači ove fondacije.

- Zahvaljujući donaciji od 50.000 KM, naši prijatelji iz ove fondacije pomogli su nam da renoviramo i opremimo kabinet engleskog jezika, izgradimo tenisko igralište u dvorištu škole, a svaku učionicu smo povezali internet mrežom. Njihovu novu posjetu očekujemo u maju, a trenutno rade na prikupljanju sredstava za opremanje još dva kabineta – kazala nam je direktorica škole, Jasmina Djana.


Avaz

Stranice