100.000 KM za zapošljavanje djece poginulih boraca - Goražde PRESS

Breaking

10. 02. 2017.

100.000 KM za zapošljavanje djece poginulih boraca

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde, Šemso Muslić nakon što je preuzeo tu funkciju početkom 2016. godine obećao je, između ostalog, i zapošljavanje 65 djece poginulih boraca tog kantona, na čemu je u proteklom periodu i radio.

Vlada BPK usvojila je odluku o programu zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca vrijednom 300.000 KM, od čega će Zavod za zapošljavanje FBiH izdvojiti 200.000 KM, a Ministarstvo 100.000 KM. Projekt će se realizirati posredstvom Službe za zapošljavanje BPK, prijem djece šehida sa VSS-om bit će sufinansiran sa 800 KM, a onih sa SSS-om sa 500 KM mjesečno.

Imamo 65 djece šehida i poginulih boraca koja nisu zaposlena i nadamo se da ćemo ovim programom taj problem riješiti. Služba već može raspisati javni poziv, nadam se da će i firme prepoznati značaj ovakvog projekta i da ćemo biti prvi kanton u FBiH koji će riješiti ovaj problem članova porodica šehida i poginulih boraca – pojašnjava Muslić.

Šemso Muslić je na poziciju imenovan u februaru 2016. godine, nakon što je smijenjen dotadašnji ministar za boračka pitanja BPK Goražde. Nakon imenovanja, ministar Muslić je obećao mnogo: da će provoditi zakon, zapošljavati demobilisane borce, djecu poginulih boraca, stambeno zbrinjavati boračku populaciju, pomagati u liječenju, voditi brigu o boračkim udruženjima itd.

Istinomjer je istražio šta je ministar Muslić uradio po pitanju svega obećanog, s akcentom na rješavanje problema nezaposlenosti.

U 2016. godini kroz program samozapošljavanja u BPK Goražde zaposleno je 11 pripadnika boračke populacije. Ministarstvo za boračka pitanja obezbijedilo je 100.000 KM i preko Vlade ih usmjerilo prema Zavodu za zapošljavanje u svrhu zapošljavanja djece poginulih boraca tako da je ukupan broj zaposlenih preko ovog programa u 2016. godini 40.

To znači da je Ministarstvo za boračka pitanja, posredno i neposredno, učestvovalo u zapošljavanju 51 osobe.

Obzirom da je realizacija najavljenog programa samozapošljavanja pripadnika boračke populacije započela u predviđenom roku, i da je Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde obezbijedilo  obećanih 100.000 KM i preko Vlade ih usmjerilo prema Zavodu za zapošljavanje, u svrhu zapošljavanja djece poginulih boraca, možemo zaključiti kako je ministar za boračka pitanja BPK Goražde ispunio navedeno obećanje.


istinomjer.ba

Stranice