Goraždanski Centar za socijalni rad dužan 1,2 miliona KM - Goražde PRESS

Breaking

22. 02. 2017.

Goraždanski Centar za socijalni rad dužan 1,2 miliona KM

Goraždanski Centar za socijalni rad, na temelju neisplaćenih obaveza za smještaj osoba u drugim ustanovama u FBiH, trenutno je u dubiozi do 1 milion i 200 hiljada maraka.

U ovaj dug uračunate su i neisplaćene obaveze prema porodiljama, a iz ove ustanove apeluju na nadležne da pod hitno poduzmu mjere u sanaciji postojećih obaveza jer su stigle i prve tužbe za izmirenje dugovanja.

Tako su budžetski deficit i nepoštivanje zakonskih propisa najviše osjetili korisnici i štićenici Centra za socijalni rad i to prvenstveno osobe koje su smještene u specijalizovane ustanove širom Federacije BiH.

"To su osobe s mentalnom retardacijom, šizofrenijom, demencijom, cerebralnom paralizom, tako da nijedna ustanova na području BPK-a svojim kapacitetom i medicinskim kadrom ne može smjestiti te ljude na području našeg kantona", navodi Elvir Prašo, direktor JU Centar za socijalni rad BPK-Goražde.

Na adresu Centra za socijalni rad već su počele stizati tužbe ustanova u kojima su smješteni njihovi štićenici, čiji je trenutni iznos oko 180.000 maraka. Iz Centra za socijalni rad ističu i loše uslove za rad u trenutnom prostoru gdje su smješteni, bez adekvatne opreme i resursa za rad sa svojim štićenicima i korisnicima.


Federalna.ba

Stranice