GORAŽDE Priznao da je falsifikovao diplomu i ostao ministar finansija - Goražde PRESS

Breaking

05. 02. 2017.

GORAŽDE Priznao da je falsifikovao diplomu i ostao ministar finansija

Sud je utvrdio da je ministar finansija BPK Niudžeim Džihanić kriv zbog falsifikovanja diplome. No, to nije problem. SDA je odlučila – o kantonalnim finansijama i ubuduće će se brinuti lažni ekonomista

Sjećate li se Nudžeima Džihanića? Onog ministra finansija u Vladi BPK- Goražde kojem je vjetar otpuhao diplomu sa krova automobila. To je onaj kantonalni ministar  Nudžeim Džihanić koji je prvo bio diplomirani ekonomista, pa je postao apsolvent, da bi, potom, kratko bio srednjoškolac, a onda opet diplomirani ekonomista.

Ako se ne sjećate, nije problem, ne sjećaju ga se ni njegove kolege sa sarajevske Ekonomije na kojoj nikad nije apsolvirao, ali je uspio steći diplomu. Lažnu, utvrdio je Općinski sud u Goraždu.  

„Nudžeim Džihanić je priznao krivicu, postigao je nagodbu sa postupajućim tužiocem i izrečena mu je uslovna osuda“, potvđeno je za Žurnal iz Kantonalnog tužilaštva Goražde.

To znači, ako se Nudžeim Džihanić usudi da još jednom falsifikuje diplomu, ići će u zatvor. A do tada može biti kantonalni ministar finansija.

U ČEMU JE PROBLEM

Kada smo, krajem septembra, istražujući porijeklo ministrove diplome kontaktirali Nudžeima Džihanića, on nam je kratko kazao da je sve čisto, te da je u „JP Bosansko-podrinjskim šumama radio kao apsolvent, a da je kasnije diplomirao“. Još je dodao da „ne zna u čemu je niti šta je problem“. A njegov probem bila je lažna diploma Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Prema dokumentima koje smo objavili, 2008.godine tada dvadesetosmogodišnji Nudžeim Džihanić zasnovao je radni odnos u JP „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde. Tom prilikom priložio je diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koja na sebi nosi broj: 02-55830. Zahvaljujući toj diplomi postao je šef Sektora za ekonomsko finansijske poslove u ovom javnom preduzeću, gdje ostaje sve do januara 2015.godine,  kada ga, na prijedlog SDA, Skupština BPK imenuje za ministra finansija BPK.

Prilikom imenovanja, Džihanić u svom CV-u  navodi da je diplomirani ekonomista sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. No, tada goraždanskoj policiji stiže anonimna prijava u kojoj je navedeno da novi ministar finansija posjeduje lažnu diplomu. Pritisnut dokazima, ministar je promijenio svoju biografiju, pa u novoj biografiji navodi da je u „Šumama“ radio kao apsolvent i srednjoškolac, a da je tek kasnije dilomirao ekonomiju na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom.

Usput mu se desila i strašna nezgoda, jer je  na dan imenovanja za ministra „izgubio radnu knjižicu“ koju je ostavio na krovu automobila u pokretu. Upravo u toj radnoj knjižici bilo je navedeno da je diplomirao na sarajevskoj Ekonomiji. Što je, naravno, istragom i utvrđeno.

Tužilaštvo BPK krajem prošle godine podiže optužnicu protiv Džihanića zbog krivičnog djela krivotvorenje isprava. Nedavno je stigla i presuda. Ministar Džihanić je kriv, zbog falsifikovanja diplome. No, to nije problem. SDA je odlučila – o kantonalnim finansijama i ubuduće će se brinuti lažni ekonomista.


Žurnal.info

Stranice