Općine Goražde i Novo Goražde sarađuju na zajedničkom projektu koji finansira Vijeće Evrope - Goražde PRESS

Breaking

22. 03. 2017.

Općine Goražde i Novo Goražde sarađuju na zajedničkom projektu koji finansira Vijeće Evrope

Općinu Goražde posjetila je danas visoka delegacija ispred Vijeća Evrope koju su činili Anna Capepello, Andrew Forde i Esad Mavrić.  Delegaciju su u ime Općine Goražde primili pomoćnik načelnika Sanid Zirak i Samira Drakovac, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Opštine Novo Goražde tačnije Tomislav Čarapić šef odsjeka za privredu i društvene djelatnosti.

Povod ovog sastanka jeste projekat ‘’Goraždanska štamparija 1519-1523.’’ za koji su Opština Novo Goražde i Općina Goražde zajednički aplicirali za sredstva, a koji je naišao na razumjevanje. Naime Vijeće Europe odobrilo je sredstva za ovaj projekat u visini 6.600. eura. Partneri na ovom projektu su JU Centar za kulturu Goražde, Biblioteka ‘’Božidar Goraždanin’’ Novo Goražde i Srpska pravoslavna crkvena opština Goražde.

Projektom ‘’Goraždanska štamparija 1519-1523’’ želi se dati doprinos razvoju i promociji kulture bosanskohercegovačkog društva, zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa kroz afirmaciju goraždanske štamparije. Ovim projektom također se želi potencirati unaprijeđenje međuopštinske saradnje opština kroz zajedničko organizovanje promocija knjiga, ali i implementaciju raznih projekata koje u osnovi imaju promociju kulture. Osnova projekta je organizovanje i održavanje naučne konferencije sa učešćem meritornih univerzitetskih profesora o značaju Goraždanske štamparije za bosansko-hercegovačko društvo. Održavanje naučne konferencije biće upriličeno u sklopu Festivala prijateljstva 2017. u Goraždu.

Cilj ovog projekta jeste stvaranje i širenje osjećaja tolerancije i razumjevanja među ljudima, bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu ili drugu pripadnost. Kako je inicijativa Vijeća Europe na uspostavljanju što bliže i tiješnjije saradnje između 16 podjeljenih BiH općina Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavnici dvije lokalne zajednice Općine Goražde i Opštine Novo Goražde, su se usaglasile da apliciraju sa projektom promocije izdanja jedne od najstarijih štamparija na Balkanu, a u sklopu ovogodišnje Internacionalne kulturne manifestacije koju organizuje JU Centar za kulturu iz Goražda uz pokroviteljstvom Općine Goražde.

Tokom današnjeg sastanka najavljena je i mogućnost novih projekata, a više o tome u izjavi za medije kazala je Anna Capello iz Vijeća Evrope: ‘’ Taj  projekat je jedan od serije projekata u okviru programa  u kojem radimo sa općinama u BiH u kojem su razdvojene entitetskom linijom razdvajanja. Važan aspekt koji želimo promovirati jeste dijalog između ove dvije općine, susjedne općine koje su male i da bi se  osigurao bolji život za građane i bolje usluge koje može pružiti svojim građanima i da bi razbio stereotipe i razlike koje postoje, moraju se okrenuti jedni prema drugima i raditi zajednički. Mi smo u jednoj istraživačkoj misiji kada prikupljamo informacije o mogućem projektu koje će nam biti potrebne za izradu mogućeg projekta koji će se odnositi na mlade jer kao što znamo mladi su budućnost zemlje i savršeno je logično da mi kao Vijeće Evrope želimo čuti njihova mišljenja i ispuniti njihove želje i zahtjeve.’’

Ovaj projekat je veoma bitan za sve nas kazao je Tomislav Čarapić pomoćnik za privredu i društvene djelatnosti u Opštini Novo Goražde: ‘’Rukovodstvo Opština Novo Goražde i Goražde su opredjeljeni za  jačanje međuopćinske saradnje na bazi do sada uspješno implementiranih projekata. Planiramo i u budućnosti projekte. Jedan od tih projekata u saradnji sa Vijećem Evrope želimo da promovišemo naše kulturno-historijsko blago, knjige goraždanske štamparije. Goraždanska štamparija je egzistirala na ovim prostorima između 1519-1523 godine i za dvije godine ćemo imati jedna veliki jubilej 500 godina goraždanske štamparije. Naš prijedlog prema Vijeću Evrope je da organizujemo u sklopu Festivala prijateljstva jednu konferenciju gdje će biti predstavljene knjige koje su štampane u goraždanskoj štampariji i njihov značaj za bh društvo. Koncept na kojem gradimo ovaj projekat je na bazi zajedničke prošlosti gradimo zajedničku budućnost’’.

Obradovani smo ovom posjetom ističe Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde: ‘’ Zahvaljujemo se delegaciji visokopozicioniranih službenika Vijeća Evrope koji su danas posjetili Općinu Goražde i Novo Goražde, a razlog posjete je bila zajednička aplikacija ove dvije lokalne zajednice, a  cilj ovih projekata koje finansira Vijeće Evrope jeste prevazilaženje tih međuentitetskih barijera i mi smo aplicirali sa zajedničkim projektom promocije svih izdanja goraždanske štamparije u sklopu naše  dvadesete jubilarne internacionalne kulturne manifestacije Festival prijateljstva’’


Općina Goražde

Stranice