Počinju pripreme za odigravanje rukometne utakmice BiH i Finska u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

16. 03. 2017.

Počinju pripreme za odigravanje rukometne utakmice BiH i Finska u Goraždu

Nakon što Rukometna reprezentacija BiH prvi meč s Finskom odigra u gradu Vantaa u dvorani "Energia areena“ 4. maja od 18:30 sati, kako je dogovoreno, na prijedlog Rukometnog saveza BiH naš tim će istog rivala ugostiti 7. maja u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić“ u Goraždu od 20:00 sati.

Tim povodom danas je u Maloj sali Općine Goražde potpisan partnerski sporazum u vezi organizacije kvalifikacione utakmice protiv Finske u Goraždu za odlazak Rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo u rukometnu koje se održava u Hrvatskoj 2018. godine.

Sporazum su potpisali premijer Vlade BPK Emir Oković, načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, generalni sekretar Rukometnog savez BiH Smajo Karačić i direktor JU „Sportski centar“ Mensur Ćurović.

Kako se više puta naš grad pokazao kao odličan domaćin našem državnom timu, nema sumnje da će rukometaši naše državne selekcije imati veliku i gromoglasnu podršku i protiv Finaca. Goraždanska publika sigurno će biti vjetar u leđa našim rukometašima na putu ka vrijednoj pobjedi, koja bi nam odškrinula vrata Eura.

Da je organizacija utakmice još jedan dokaz da je Goražde grad rukometa naglasio je načelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ''Ovo je još jedan dokaz da je naš Kanton i Općina Goražde, odnosno grad Goražde, grad rukometa i mi smo naravno počašćeni time što je Goražde odabrano da se ova vrlo značajna utakmica odigra upravo u našem gradu. Mi ćemo učiniti sve sa svoje strane kao lokalna zajednica i kao osnivač zajedno sa menadžmentom Dvorane da organizacija ovog događaja protekne u najboljem redu. Svakako da ćemo biti i veliki donator u svemu ovome, izvršiti sve pripreme zajedno sa Vladom BPK, napravićemo Organizacioni odbor koji će to sve do u detalje razraditi. Nama ova utakmica puno znači. Želimo da još jednom pokažemo da je Goražde veliki domaćin, jer će se utakmica prenositi uživo na TV-u, pripremićemo jedan kratki film o Goraždu da se to emituje za vrijeme pauze, tako da Goražde kao i Općina,već uskoro i Grad Goražde i naš Kanoton puno dobija sa ovom  utakmicom. Organizacijom utakmice Goražde potvrđuje ono što jeste grad rukometa. Mi smo danas potpisali ugovor kojim se obavezujemo da uplatimo sredstva za sanaciju mokrih čvorova i za još neke pripreme za utakmicu i mi i Vlada to ćemo riješiti. Ostaje nam svakako konačno rješavanje problema grijanja i utopljavanje Dvorane kao što smo to učinili sa Centrom za kulturu I nadamo se vrlo brzo da ćemo i to riješiti.''

Zadovoljstvo iz Rukometnog saveza BiH prenio je selektor rukometne reprezentacije Bilal Šuman – ''Na opšte zadovoljstvo predstavnika Goražda i nas iz Rukometnog saveza BiH, napravili smo to da je utakmica 7. maja u Goraždu. Naravno imali smo  i tehničkih stvari vezanih za Dvoranu da bi zadovoljila ove uslove za odigravanje kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo i preostaju neke pripreme da se urade, prvenstveno mislim na renoviranje svlačinica u Dvorani u Goraždu.  Napravili smo taj sporazum i veoma brzo mislim da će se to riješiti. Nama sa sportske strane možemo da kažemo da ćemo doći u Goražde, znamo šta Goražde znači kao rukometni grad i očekujemo dobru atmosferu. Znamo da će Dvorana da bude popunjena do posljednjeg mjesta. Očekujemo dva boda. Nama je želja da Goražde ostane ujednom finoj uspomeni, to znači dolazi u obzir smao pobjeda. To su ta dva boda za koje igramo. Nama je želja da nam Goražde ostane u lijepoj uspomeni, tako da možemo reći da nam je Goražde bilo domaćin na putu za Europsko prvenstvo. Nakon ove dvije utakmice sa Finskom početkom juna očekuje nas utakmica sa Španijom, gdje evo imamo možda mogućnost da i ovu utakmicu igramo u Goraždu.''

Da je organizacija utakmice pokon Vlade BPK i Općine Goražde svim ljubiteljima rukometa povodom obilježavanaj 60 godina MRK Goražde naglasio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga – ''Mi smo stupili u kontakt sa Rukometnim savezom BiH prije nekoliko mjeseci i Rukometni savez je dao tu inicijativu o odigravanju ove utakmice u gradu Goraždu. Kao što je vama poznato mi smo u proteklom periodu obišli Gradsku dvoranu sa ciljem utvrđivanja uslova. Postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti za odigravanje jedne ovakve utakmice i naravno i nama je obaveza a i moralna odgovornost u pogledu dodatnog uređenja Gradske dvorane za odigravanje utakmice za naše sportske klubove. Ovaj grad ima prefiks grada rukometa i evo oni koji su bili sinoć u Gradskoj dvorani  imali su priliku vidjeti publiku željnu dobrog rukometa, publiku koja je presudan i ključni faktor za dobijanje ovih utakmica i vjerujem da je to razlog Rukometnog saveza zašto odigrati u Goraždu jednu ovakvu utakmicu. Ovo je ustvari poklon od strane nas izvršne vlasti kako na katnonalnom tako i na općinskom nivou, prije svega rukometnim radnicima onosnono MRK u  povodu obilježavanja 60 godina rukometa u ovom gradu. U narednom periodu Vlade će formirati Organizacioni odbor koji će imati podobore i svakako odredit ćemo nosioce aktivnosti. Kao što vam je poznato već su dosad tri reprezentacije gostovale u ovom gradu, tako da ne vidim problem oko organizacije ove utakmice.''

BiH je do sada u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrala protiv Španije u gostima (21:30) i Austrije kod kuće (22:23). Pored utakmica s Fincima ostale su nam još domaća utakmica protiv Španije (14./15. juna) i posljednja kvalifikaciona protiv Austrije (17./18. juna) u gostima).

Na tabeli Grupe 3 kvalifikacija za Euro nakon dva kola, Španija ima 4 boda, Austrija i Finska po 2, dok je BiH bez bodova. Dvije prvoplasirane selekcije direktno će se plasirati na Evropsko prvenstvo naredne godine u Hrvatskoj.


Goražde PRESS/Općina Goražde

Stranice