U Općini Goražde održan PRESS povodom Međunarodnog dana žena - Goražde PRESS

Breaking

08. 03. 2017.

U Općini Goražde održan PRESS povodom Međunarodnog dana žena

Jučer je u Maloj sali Općine Goražde održana zajednička press konferencija i radni sastanak  Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, jednakopravnost spolova i predstavke i pritužbe Općinskog vijeća Goražde i Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine BPK-a. Govorilo se o položaju žena u društvu, te su upućene čestitke pripadnicama nježnijeg spola povodom Međunarodnog dana žena.

Sastanku su također prisustvovale predsjedvajuća Općinskog vijeća Jelena Mirković i predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća.

Kako je na početku press konferencije rečeno Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, jednakopravnost spolova i predstavke i pritužbe ima široke nadležnosti sa kojima se treba baviti u narednom periodu, a očekuje se saradnja i sa Komisijom za jednakopravnost spolova BPK-a Goražde. Cilj djelovanja pomenutih komisija je uspostaviti suradnju na poljima iz domena jednakopravnosti spolova u smislu zakona i zakonskih rješenja kao i odluka i rješenja iz domena Općinskog vijeća i Skupštine BPK-a Goražde.

Na prvom zajedničkom sastanku koji je proširen sa Predsjedavajućim Skupštine BPK i Općinskog vijeća Goražde otvorene su se teme o zajedničkom djelovanju kako kroz Skupštinu BPK tako i kroz Općinsko vijeće Goražde.

Kako je istaknuto tokom pressa, analizirajući položaj žena u društvu ono što se može primjetitit da na ključnim pozicijama zakonodavne vlasti BPK i Općinskog vijeća Goražde čelne pozicije zauzimaju žene.

Bitno je napomenuti da od 25 vijećnika u Općinskom vijeću Goražde je 6 žena što je najveći procenat izabranih žena u općinskim vijećima i da u odnosu predhodnih izbora bilježi se rast kao i da smo vodeća općina u BiH po zatupljenosti žena u vijeću. Dok istovremeno u Vladi BPK samo jedna žena obnaša funkciju ministra. Naravno sa tim se ne može bit zadovoljno jer sve dosadašnje vlade nikada nisu na poziciji premijera imale ženu.

Razmatrajući analize direktorskih pozicija javnih ustanova i preduzeća tu mozemo biti relativno zadovoljni sa zastupljenošću oba spola istakli su jučer na pressu članovi pomenutih Komisija. Ovo su samo neki uvodni parametri koji će poslužiti kao uvod u budućem radu i nastojanjima da obje Komisije rade na poboljšanju i većoj zastupljenosti spolova u domenu pozicioniranja.

Na kraju pressa i zajedničkog sastanka još jednom su upućene čestitke pripadnicama ljepšeg spola povodom 8. Marta-Međunarodnog dana žena.



Goražde PRESS/Općina Goražde

Stranice