U Općini Goražde potpisan protokol o saradnji za lokalni razvoj na projektu "Lir" - Goražde PRESS

Breaking

29. 03. 2017.

U Općini Goražde potpisan protokol o saradnji za lokalni razvoj na projektu "Lir"

Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović potpisao je danas sa UNDP-om Protokol o saradnji za lokalni razvoj, u okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR), koji finansira Evropska unija (EU), a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDPBiH).

Potpisivanjem protokola potvrđuje se spremnost općinskih vlasti da aktivno učestvuju u daljem poticanju lokalnog rasta, napređenju životnog standarda I poboljšanju kvalitete usluga koje se nude građanima.

Protokolom se utvrđuju konkretni razvojni ciljevi, koji su podržani kao dio programa pomoći u okvira LIR projekta, a glavni cilj je omogućiti provedbu razvojnih prioriteta, koji su usmjereni ka poboljšanju životnog standarda svih građana koji žive na području općine Goražde.

Tokom realizacije ovih aktivnosti, fokus će biti na jačanju saradnje i podrške za unapređenje funkcije lokalnog razvoja i upravljanja finansijama, opštinskih usluga i infrastrukture, te ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta.



Veoma smo zadovoljni saradnjom sa Općinom Goražde i njenim Načelnikom Muhamedom Ramovićem kazao je u izjavi za medije Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoju ispred UNDP: ''Danas je UNDP sa Općinom Goražde, odnosno sa Načelnikom Općine Goražde potpisao protokol o saradnji u oblasti Lokalnog integrisanog razvoja. Protokol predstavlja kuliminaciju dosadašnje saradnje sa ovom Općinom i njenim rukovodstvom koja je bila fantastična u svakom pogledu i sada konkretizujemo određene mjere kada je u pitanju dalja saradnja i idemo u realizaciju određenog broja novih projekata. Projekti su  manje-više sadržani u Strategiji za koju se nadamo da će sutra biti usvojena na Općinskom vijeću. Radi se o infarstrukturnim projektima koji se trebaju definisati zajedno sa Općinom. Radi se o projektima privrednog i poljoprivrednog razvoja i unaprijeđenju jedinica lokalne samouprave Općine Goražde. Dosadšnja saradnja s Općinom Goražde je bila veoma dobra i veoma smo zadovoljni. Za nas je uvijek najznačajniji projekat sama Strategija. Iz Strategije proizilazi  i razvoj infrastrukture i razvoj privrede i poljoprivrede i unaprjeđenje usluga koje pruža Općina Goražde kao jedinica lokalne samouprave. Krećemo od Strategije i završavamo sa Strategijom. Svi projekti koji su sadržani u Strategiji su za nas na neki način prioritetni. Protokol tretira 2017. godinu. Mi ga potpisujemo godinu za godinu i na osnovu rezultata koje postignemo u toku 2017. godine idemo dalje u 2018. godinu, aBd i dalje.''



Mi nastavljamo dobru saradnju sa UNDP-om sa kojim smo do sada realizovali brojne značajne projekte kazao je u izjavi za medije načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović: ''Izuzetno dobra saradnja sa UNDP-om se nastavlja. Mi smo prošle godine implementirali projekat vrijedan 500 hiljada KM. Radi se o Pothranjenskoj rijeci gdje smo izvršili ukoričenje, a taj projekat nastavljamo sada sa Svjetskom bankom. Pomogli su nam u izradi Strategije koja će se naći na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća, gdje očekujem podršku i vijećnika, jer na bazi toga očekujemo jedan projekat vrijedan negdje oko 200 hiljada KM. Radi se o infrastrukturnom projektu, a opet koji će biti uzet iz Strategije koju smo predložili Općinskom vijeću. Također, vrlo važan je projekat zapošljavanja 30 nezaposlenih osoba zajedno sa Zavodom za zapošljavanje na period od 4 mjeseca. Konkurs je u toku tako da će Komisija odabrati 30 osoba koje će raditi javne radove za Općinu. U narednom periodu očekuje se raspisivanje i novih javnih poziva od strane UNDP-a, gdje imamo šansu da naše jedno srednje ili veće preduzeće dobije ili prođe sa svojim projektom, gdje je iznos 88 hiljada KM, tako da  imamo te u budućem periodu još niz projekata koji želimo provoditi sa UNDP-om.''


Goražde PRESS/ Općina Goražde

Stranice