Učenici iz Goražda posjetili Parlament FBiH - VIDEO - Goražde PRESS

Breaking

17. 03. 2017.

Učenici iz Goražda posjetili Parlament FBiH - VIDEO

U okviru Dana otvorenih vrata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, grupa učenika srednjih škola sa svojim profesorima i direktorima iz Goražda posjetila je danas Parlament, a domaćini su im bili zastupnici Parlamenta FBiH Jasna Duraković i Damir Mašić.

Nakon što im je predstavljena struktura i funkcija Parlamenta FBiH, način izbora zastupnika, budžet, kao pravni akt, kako se donose odluke koje se tiču svih građana, učenici su sa zastupnicima razgovarali o aktualnim problemima društva, s fokusom na probleme mladih.

Pitanja su bila vrlo otvorena, aktualna, od problema opremanja škola, uvjeta u kojima uče, kvalitete obrazovanja, do toga, zašto mladi ne ostaju u BiH, jer, kako su istakli, BiH ih školuje, te kao stručnjaci, odlaze u druge zemlje koje nisu ulagale u njihovo obrazovanje, ali ih primaju kako gotov kadar.

Učenik Gimnazije srednje mješovite škole “Enver Pozderović“ Asmir Jamaković odlučio je posjetiti Parlament FBiH da bi doprinio poboljšanju komunikacije političara s mladim ljudima, “bez posrednika, televizije“.
– Iako omladina ima animozitet prema politici, političarima, što je negativna pojava, mislim da ovakva vrsta komunikacije dovodi do boljeg razumijevanja – smatra Jamaković.

U izjavi Feni je naveo da političari trebaju usmjeriti projekte i aktivnosti prema mladima da bi svoje slobodno vrijeme provodili u društveno korisnom radu.

S obzirom na to da se Dani otvorenih vrata Parlamenta FBiH organiziraju uz podršku Misije OSCE-a u BiH, predstavnica ove organizacije Anja-Lejli Hassarbani je kazala da je cilj posjete goraždanskih učenika da se upoznaju o načinu funkcioniranja Parlamenta, zakonodavnim procedurama, ali i da ih se motiviše da učestvuju u izbornim procesima.







DijalogIn

Stranice