Preminuo Nermin Džambegović, bivši ministar MUP-a BPK - Goražde PRESS

Breaking

18. 05. 2017.

Preminuo Nermin Džambegović, bivši ministar MUP-a BPK

Nakon duže i teške bolesti, u Sarajevu je, u 50. godini života, preminuo Nermin Džambegović, bivši ministar unutrašnjih poslova, jedan od najuspješnijih otkako postoji ovo ministarstvo. Džambegović ostaje upamćen kao jedan od profesionalaca u poslu kojim se bavio, doprinosu u odbrani svoga grada, ali prije svega po skromnosti i dobroti kojom je zračio i činjenici da ga dužnosti i funkcije koje su mu povjeravane nikada nisu mijenjale.

Rođen je 1. aprila 1968. godine u Travniku. Osnovnu i srednju školu završio je u Zenici, a Vojnu akademiju u Beogradu. Već u aprilu 1992. godine dolazi u Goražde i aktivno se uključuje u odbranu ovog grada, te u proces formiranja Specijalne jedinice tadašnje SJB Goražde. Svoj ratni angažman nastavlja u komandi 43. drinske udarne brigade. Ranjen je 1993. godine u borbenim djejstvima na desnoj obali Drine i evakuiran na liječenje u Zenicu.

Odmah po oporavku priključuje se 3. korpusu ARBiH i do kraja rata obavlja dužnost komandanta Vojne policije. Krajem 1995. godine imenovan je za zamjenika komandanta Gardijske brigade ARBiH u Sarajevu. Od 1998. godine radio je kao profesor odbrane i sigurnosti u Goraždu, a krajem 1999. vraća se u policiju i preuzima dužnost komandira PS Goražde.

Kasnije je radio kao sekretar MUP-a BPK Goražde, a od decembra 2012. preuzeo je dužnost ministra unutrašnjih poslova. Za samo godinu dana provedenih na ovoj dužnosti Džambegović je uspio osigurati vrijednu opremu za MUP, te okončati radove na Šalter sali za pružanje usluga građanima, koja je potom i otvorena. Teška bolest zatekla ga je na dužnosti inspektora za nadzor nad agencijama za zaštitu ljudi i imovine.

Komemorativna sjednica povodom smrti Nermina Džambegovića održat će se sutra u 12 sati u Centru za kulturu u Goraždu, a dženaza će se klanjati u 14 sati na gradskom mezarju Kolijevke.


Avaz

Stranice