Pobuna sportskih radnika zbog diktature u NS BPK - Goražde PRESS

Breaking

21. 08. 2017.

Pobuna sportskih radnika zbog diktature u NS BPK

Na nedavno održanim sjednicama Skupština FK”Goražde” i NK “Azot” delegati jednoglasno odlučili: NE Fudbalskom savezu BPK Goražde. Naime, ovih dana Fudbalski savez BPK Goražde, koji je sveden na par klubova, grčevito se bori za očuvanje svojih pozicija u NS Federacije BiH, kao i pozicije na prostoru BPK Goražde. Za to mu je hitno potrebno Rješenje o upisu u Registar koji se vodi kod nadležnog Ministarstva za sport BPK Goražde. Da bi dobio Rješenje i bio reprezentativni predstavnik fudbalskih klubova potrebno je okupiti što više članica koje se dobrovoljno udružuju u ovaj savez. Međutim, to se neće dogoditi!

Iz FK “Goražde” podsjećaju: “Dana 21.09.2016.g. održana je tzv. Izborna skupština u režiji čelnika saveza koji su putem zaštitara na kapiji izvršili selekciju podobnih delegata za skupštinu. Uvidjevši izborni inžinjering kao i činjenicu da FS BPK Goražde već 3,5 godine radi nelegitimno bez dobijenog Rješenja od nadležnog Ministarstva za sport, delegati najjačih klubova, među kojima su i naši delegati, napuštaju sjednicu. Iako je na istoj prisustvovao jedan broj nelegitimnih delegata, sjednica je održana gdje su donešene Odluke o izboru predsjednika saveza, te izboru predstavnika FS BPK za više nivoe u N/FS FBiH i FS BiH. Iako su iz Ministarstva sporta upozorili da ta skupština “nije validna” samovoljnim postupanjem u Ministarstvu za pravosuđe izdato je prethodno Rješenje kojim se verifikuju oduke izborne skupštine. Izdato “Rješenje” je sada već predmetom revizije kod Vrhovnog suda FBiH. Naša skupština je izglasala Odluku kojom se odbija ponovno pristupanje FS BPK, jer mi već imamo status osnivača tog Saveza i naša osnivačka prava su veća od prava pojedinaca koji se nelegalno nalaze na čelu tog saveza. Ako iko treba da vrši poslove preregistracije saveza onda su to njegovi osnivači, a ne pojedinci!!!”

Većina fudbalskih klubova sa prostora BPK Goražde je na strani novog Kantonalnog nogometnog saveza BPK Goražde (KNS BPK), čiji su ujedno i osnivači. Kažu, dosta im je torture i samovolje pojedinaca u dosadašnjem FS BPK. A da ima “torture i samovolje” govori nam podatak da je od “izborne skupštine” do danas suspendovano sve što je iole mirisalo na opoziciju. Tako su suspendovani gotovo svi predsjednici klubova i istaknuti djelatnici: Senad Islam, Amir Dragolj Bat, Nesib Kemo Hodo, Almir Rašidović, Nermin Muslić, Admir Pozderović, Nedžad Kurtović…. Kako se revolucija nezaustavljivo širi, FS BPK priprema suspenzije najistaknutijih doajena goraždanskog fudbala: Emir Sarajlić, Nedžad Ušanović, Mustafa Spahić, Senad Hubjer (od kojih su tri licencirani UEFA treneri)… a disciplinske prijave su podnešene i protiv samih klubova: FK “Goražde”, NK “Azot” i SFK “Libero” sa ciljem suspenzije i izbacivanja iz daljnjeg ligaškog takmičenja. Vrhunac je dostignut time što je sekretarijat FS BPK odbio da registrira kadete i juniore iz FK “Goražde” i time ugrozio nastupe ovih mladih selekcija u daljnjem takmičenju.

U NK “Azot” su više nego odlučni: “Ovoj diktaturi se mora stati ukraj. NK “Azot” je klub sa decenijskom tradicijom i mi smo zajedno sa FK “Goražde” i drugima osnovali/obnovili taj FS BPK još 1997.g. da bi danas imali situaciju kojom nas pojedinci, koji nemaju veze sa fudbalom, suspenduju na po godinu dana, a sada su čak pripremili i doživotne suspenzije za neke naše sportske radnike! Mi smo na sjednici skupštine kluba rekli NE, po cijenu privremenog izbacivanja iz lige. Ali budite uvjereni, ovaj problem će se dići na veći nivo. Mi ćemo istrajati u ovome sve dok iz sporta ne izbacimo osobe kojima tamo nije mjesto”

I ovo nije sve. Još jedan udarac sadašnjem FS BPK Goražde je zadat na sjednici Izvršnog odbora novog Kantonalnog nogometnog saveza BPK, koji usput budi rečeno već okuplja 2/3 klubova sa prostora BPK Goražde. Na toj sjednici donešene je Odluka da se od septembra 2017.g. počne sa odigravanjem Kantonalne lige BPK koja je prekinuta bojkotom većine klubova upravo iz razloga dešavanja na izbornoj skupštini saveza u septembru 2016.g.

Ono što posebno žalosti svu sportsku javnost u BPK Goražde jeste činjenica da se NS Federacije BiH i FS BiH konstantno oglušavaju o probleme u BPK. Ministarstvo za sport je u nekoliko navrata obavještavalo i pozivalo sva tri saveza na sva tri nivoa u BiH da se pod HITNO održi zajednička sjednica i dogovore daljne aktivnosti. Čelnici kako državnog tako i federalnog saveza ne reaguju, a sve se to odražava na štetu mladih i razvoja sporta uopće. Bezbrojni apeli su upućeni i od strane klubova prema NS FBiH ali odgovora nema. Postavlja se opravdano pitanje: Ko sjedi u tim savezima i da li su te osobe uopće na visini zadatka te da li se mogu nositi sa sličnim situacijama koje nastaju? Da li imaju smjelosti da se suoče sa bahatim pojedincima ili su zapravo svi isti?!? Iz BPK Goražde najavljuju obraćanje UEFA i FIFA organima u vezi nastale situacije. Naravno, kao suoptuženici će se naći svi nivoi koji su bili nadležni, a svjesno nisu rješavali problem. Da li će se opet UEFA baviti Nogometnim savezom BiH? Ako krene češljanje “odozdo” vrlo je moguće da se malo pregledaju i oni “odozgo”!

Iz Fudbalskog saveza Općine Goražde (FSOG) smo saznali da je i ovaj savez dobio poziv da se udruži u FS BPK, na što smo dobili odgovor: “Ovaj kantonalni savez je nelegitiman jer je istom oduzet temeljni akt za formiranje, a to je Saglasnost Ministarstva za sport. U skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, općinski savezi su nosioci registracije kantonalnog saveza. Dakle, mi se trebamo naći u osnovačkim strukturama pri ponovnoj registraciji, a nikako da budemo neka pridružena članica!” Iako suočeni sa brojnim problemima, sportski djelatnici sa prostora BPK Goražde slažu se u jednom: PRAVDA JESTE SPORA, ALI JE DOSTIŽNA!!!


Bosna Portal

Stranice