Radovi na izgradnji mosta u naselju Vitkovići prekinuti zbog visokih temperatura - Goražde PRESS

Breaking

09. 08. 2017.

Radovi na izgradnji mosta u naselju Vitkovići prekinuti zbog visokih temperatura

Radovi koji se izvode na gradilištu u naselju Vitkovići na izgradnji mosta prethodnih dana su stali što je izazvalo brojne špekulacije neplaćanja izvođaću radova, no kako smo saznali iz Gradske uprave Grada Goražda i samog izvodžaća firme ŽGP iz Sarajeva, razlog obustave radova na gradilištu su iznimno visoke temperature koje ovih dana pogađaju Bosnu i Hercegovinu.

Ponovni izlazak radnika na gradilište očekuje se krajem ove sedmice. Sa gradilišta je povućena i mehanizacija. Pomoćnik gradonačelnika Goražda Enver Adžem istiće da je rukovodstvo firme ŽGP kojem su povjereni radovi raspodjelili svoje radno vrijeme kako ne bi radnici radili na visokim temperaturama. Rok trajanja je godinu dana, prema riječima Adžema radovi bi trebali biti gotovi u Aprilu naredne godine. Urađen je dobar dio posla i postavljene su kule u rijeci Drini istiće pomoćnik gradonačelnika Enver Adžem dodajući da dinamika radova je premašila planirane.

Gradska uprava Grada Goražda demantuje navode da su radovi prekinuti zbog neisplaćenih novčanih sredstava izvodžaćima. Ovaj projekat finansira se iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj, te je procedura oko transfera novca malo duža istiće Adžem dodajući da sve treba da prođe kroz provjere od državnog i federalnog nivoa a transfer novca vršit će direktno Saudijski fond za razvoj čiji je direktor prije par dana posjetio Goražde i sa gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem obišao sva gradilišta koja se finansiraju iz ovog finda uključujući i gradilište u Vitkovićima gdje izrazio veliko zadovoljstvo trenutnim radovima koji su premašili sve što je do sad finansirano iz ovog fonda.

Adžem istiće da su sve procedure oko transfera novca navedene u ugovoru što je izvodžać radova firma ŽGP i upoznata sa svim, dodajući da će izvodžać radova uskoro biti i plaćen.

I tehnički direktor preduzeća ŽGP iz Sarajeva Avdo Tuce potvrio je da nema nikakvih problema te da su visoke temperature jedini razlog obustave radova na gradilištu koji neće ugroziti daljnju dinamiku.

Projekat je vrijedan 2 miliona maraka radovi na izgradnji mosta počeli su krajem Juna i bit će nastavljeni krajem ove sedmice navode iz Gradske uprave Grada Goražda.


Goražde PRESS





Stranice