U probni rad pušten moderno opremljeni sistem za navodnjavanje na području Goražda - Goražde PRESS

Breaking

12. 10. 2017.

U probni rad pušten moderno opremljeni sistem za navodnjavanje na području Goražda

U okviru implementacije Projekata razvoja navodnjavanja (IDP) kojeg implementira PIU Šumarstva i poljoprivrede pri federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a finansira Svjetska banka izvođeni su radovi na izgradnji hidromelioracijskog sistema Ahmovići-Kodžaga polje.

U proteklom periodu sistem je priključen na nisko naponsku distributivnu mrežu, te su se stekli uslovi da se HMS pusti u probni rad čime je završen prvi dio pomenutog projekta.

Kako bi ozvaničili završetak prvog dijela projekta naselje Kodžaga polje, danas su zajedno sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva g-din. Šemsudinom Dedićem posjetili gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhmed Ramović i premijer BPK-a Emir Oković sa saradnicima, gdje su tom prilikom u probni rad pustili hidro-melioracijski sistem.

Grad Goražde na čijem području je najvećim dijelom uspostavljen pomenuti sistem jedan je od učesnika projekta, a današnjoj svečanosti prisustvovao je gradonačelnik Goražda dr. sci. Muhamed Ramović sa saradnicima koji je u izjavi za medije rekao –  ''Od samog početka tada kao Općina Goražde smo bili uključeni u projekat, gdje smo osnovali udruženje koje će se brinuti nakon završetka projekta. Zatim smo izvršili eksproprijaciju zemljišta i hvala građanima koji su dali zemljište bez ikakve naknade. Općina Goražde je aktivno pratila realizaciju prvog djela ovog projekta rekonstrukcije i razvoja modernih sistema za navodnjavanje, a koji zajednički realizuju entitetska ministarstva, predstavnici lokalnih zajednica, te mjesnih zajednica čiji je glavni investitor bila Svjetska banka. Realizaciju drugog dijela čime će projekat biti kompletiran finansiraće Grad Goražde zajedno sa IFAD-om u sklopu kojeg će biti izgrađena sekundarna mreža na potezu Ahmovići – Kodžaga polje i Kazagići – Hubjeri. Danas smo se zahvalili gospodinu Alojzu Dundžeru predstavniku Svjetske banke i ministru Šemsudinu Dediću koji su došli da ozvaniče završetak prve faze i idemo sa drugom fazom. Svakako da je projekat opravdan i da će naši poljoprivredni proizvođači  povećat će svoje kapacitete proizvodnje.'' – naglasio je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

Da će i BPK podržati nastavak projekta naglasio je premijer Emir Oković – ''Ovo je višemilionski projekat i iskoristio bih priliku da se zahvalim Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnicima Svjetske banke koji su zaista onako tiho i elegantno mogu reći ovaj projekat realizovali i završili prvu fazu i sada je na IFAD-u da ovo prati sa svojom sekundarnom mrežom sa kojim ćemo na području BPK-a u narednom periodu realizovati zajedno sa lokalnim zajednicama oko 10 projekata koji će Kanton pratiti sa sufinasiranjem u onom dijelu gdje to općine ne mogu realizovati.''

Govoreći o važnosti projekta za poljoprivredne proizvođače ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić je istakao – ''Vlada FBiH se zadužila kod Svjetske banke u iznosu od 22,9 miliona dolara za potrebe navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i projekti su trenutno u realizaciji i očekujemo da pored ovih sredstava kroz projekte IFAD-a obezbijedimo našim poljoprivrednim proizvođačima sekundarnu mrežu to jeste da voda dođe do svake parcele kako bi projekat u konačnici bio realiziran i stavljen u funkciju. Ovi projekti se realizuju u 10 lokalnih zajednica među kojima je i Grad Goražde i Foča u FBiH i sa ovim projektima želimo da prije svega one probleme koje imamo svake druge godine kada su suše da sa ovim sistemima saniramo da preventivno djelujemo kako bi naši poljoprivredni proizvođači bili sigurni da neće pretrpiti štete koje su imali u ranijim godinama.''


Goražde PRESS / Grad Goražde

Stranice