BORBA SA KLADIONICAMA U GORAŽDU Da li će zastupnici izglasati veće poreze? - Goražde PRESS

Breaking

26. 12. 2017.

BORBA SA KLADIONICAMA U GORAŽDU Da li će zastupnici izglasati veće poreze?

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona bi na danas zakazanoj redovnoj sjednici 26. decembra trebala raspravljati o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde.

Ovim zakonskim rješenjima bi došlo do većeg oporezivanja kladionica u Goraždu, a čemu se priređivači igara na sreću žestoko protive.

Vlada BPK je jednoglasno usvojila i u skupštinsku proceduru uputila ova zakonska rješenja.

Ali kako nezvanično saznaje Faktor, pojedini skupštinski zastupnici lobiraju da se ova tačka skine s dnevnog reda te da se o njoj nikako i ne glasa.

Podsjećamo, prema predloženom zakonu  vlasnici poslovnih prostora u kojima se priređuju igre na sreću plaćali bi porez na imovinu u iznosu od 0,82 KM po kvadratu dnevno, odnosno 300 KM godišnje.

Priređivači igara na sreću već su se oglasili ovim povodom ističući da "ovo nema ni u Sjevernoj Koreji".

Iz Ministarstva finansija BPK odlučno odbacuju ove navode ističući da se oporezivanje imovine u principu vrši po dva kriterija pravednosti i to kriteriju koristi i kriteriju mogućnosti plaćanja.

- Tako priređivači igara na sreću plaćaju samo 10 posto poreza na dobit dok učesnici u igrama na sreću na iznose do 100 KM ne plaćaju ni porez na dohodak za razliku od lica koja po drugom osnovu ostvaruju dohodak, a koja imaju obavezu da plate porez i na iznose ispod 100 KM. Ako uzmemo u obzir da je prosječna plaća u BiH cca 860 KM, to znači da uposlenik u Federaciji BiH u prosjeku dnevno zaradi oko  40 KM i na taj iznos mora da plati porez na dohodak i pripadajuće doprinose dok učesnik u igrama na sreću ukoliko danas dobije pet puta po 99 KM nema nikakvu obavezu prema državi – kazali su nam u Ministarstvu.



Goražde PRESS / Faktor

Stranice