DELEGACIJA KANTONA SARAJEVO POSJETILA BPK Najavljena saradnja dva kantona - Goražde PRESS

Breaking

27. 12. 2017.

DELEGACIJA KANTONA SARAJEVO POSJETILA BPK Najavljena saradnja dva kantona

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom Elmedinom Konakovićem i ministrom finansija Muhamedom Kozadrom boravila je danas u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Na sastanku s premijerom Emirom Okovićem i ministrom za finansije Nudžeimom Džihanićem razgovarano je o nastavku dobre saradnje između dva kantona te projektima od obostranog interesa koji mogu doprinijeti njihovom daljnjem razvoju.

Kako je istakao premijer Konaković, i pored administrativnih prepreka, brojni su razlozi zbog kojih se KS i BPK trebaju posmatrati kao jedna cijelina.

– Dijele nas neke administrativne granice, ali mislim da smo našli načine, više puta, i projekte da te administrativne barijere rušimo i, da, koliko god je to moguće, Kanton Sarajevo sa svim svojim komparativnim prednostima pomogne neke druge kantone, a posebno ovaj – istakao je on.

Premijer Emor Oković iskazao je posebno zadovoljstvo današnjom posjetom i najavom nastavka saradnje s Kantonom Sarajevo koja će dobiti svoju potvrdu u vidu Sporazuma o saradnji između KS i BPK.

– Danas smo dogovorili elemente i detalje takvog sporazuma, utvrdili njegove osnovne odrednice i dogovorili neke zajedničke projekte za narednu godinu. Za očekivati je da ćemo mi do februara to zaokružiti i zaključiti sporazum između dvije vlade i utrditi ono što smo danas govorili o pojedinim projektima koji su interesantni za BPK i, u određenom smislu naravno, i za Kanton Sarajevo – kazao je premijer Oković.

U tom smislu, istaknuto je da je razgovarano i o projektu Dijaliznog centra u Goraždu i potrebnim sredstvima za njegovu realizaciju te je najavljeno da bi više detalja o ovom projektu moglo biti poznato do februara naredne godine.

Nezaobilazna tema sastanka bilo je i cestovno povezivanje Goražda sa Sarajevom te podrška KS ovom projektu, koji je, kako je istaknuto, značajan ne samo za BPK, već i za KS.

– Tu smo naravno imali i svoj interes, a prije svega smo shvatili potrebu Goražda da se boljom saobraćajnom infrstrukturom poveže sa Kantonom Sarajevo i ostatkom države. Podržali smo finansijski taj projekat, premijer Oković je rekao koliko treba i mi smo toliko novca izdvojili i vidjeli smo da su oni ozbiljno, ažurno i detaljno pripremili svu potrebnu prostorno-plansku dokumentaciju, tako da je i taj projekat spreman za naredni korak. Za taj naredni korak trebaju nam naravno viši nivoi vlasti, prije svih federalna Vlada, koja bi morala imati razumijevanja, prije svega za ovaj kanton, a naravno i za taj projekat koji bi jako puno donio puno i Goraždu i cijelom kantonu. Nastavljamo saradnju na tom projektu i Sarajevo je spremno dalje učestvovati u njegovoj realizaciji. I, evo, sretni smo što je prošao taj Zakon o akcizama i mislimo da sada ima objektivno prostora da se ovo tretira kao jedan od prioriteta u Federaciji – istakao je premijer Konaković.

Premijer Emir Oković osvrnuo se i na druge projekte na području BPK Goražde čiju realizaciju je podržao KS, kao što je to uspostava povoljne kreditne linije za finansiranje privrede i Projekat unaprjeđenja poslovnog okruženja koji se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom.

Također, najavljena je i saradnja u oblasti turizma.

– KS je jako zainteresiran za oblast turizma, obzirom da su oni tu priču podigli na jako visok nivo, prije svega djelovanjem kroz Turističku zajednicu i čini mi se da su oni prepoznali neke lokalitete u BPK, tako da je to takođe jedna od ciljanih oblasti koja će biti obuhvaćena ovim sporazumom – kazao je premijer Emir Oković.

Kao naredni korak, kako je naglašeno, uslijedit će definisanje osnova saradnje, kao i budućih projekata koji će se realizovati kroz zajedničku saradnju dva kantona.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice