POSTIGNUT DOGOVOR Pregovori Vlade BPK i Sindikata doktora i stomatologa trajali šest sati - Goražde PRESS

Breaking

29. 12. 2017.

POSTIGNUT DOGOVOR Pregovori Vlade BPK i Sindikata doktora i stomatologa trajali šest sati

Nakon skoro šest sati pregovora Vlada BPK Goražde i Sindikat doktora i stomatologa potpisali su kolektivni ugovor. Time su stvorene pretpostavke da se povuku otkazi 50 doktora koje su jučer prihvatile uprave Kantonalne bolnice i goraždanskog Doma zdravlja.

- Ovo je za nas istorijski trenutak, doktori u BPK Goražde po prvi put imaju svoj kolektivni ugovor, mi smo šesti kanton gdje je postignut dogovor, za Oslobođenje je istakao Fahrudin Balijagić, predsjednik sindikata doktora i stomatologa BPK Goražde.

O detaljima dogovora Balijagić nije htio govoriti dok ne bude javno objavljen jer je takav dodgovor s Vladom. O detaljima nije htio ni premijer BPK Goražde konstatujući kako bi se moglo reči da postignutim niko nije do kraja zadovoljan.

- Mi bi voljeli da smo im mogli obezbjediti ono što su doktori u Sarajevu dogovorili, ali to naprosto nije bilo moguće. Biće problema i da isfinansiramo dogovoreno, sada nam ostaje da svi radimo na tome da se obezbjede pretpostavke za to, istakao je Oković.

Iz pouzdanih izvora Oslobođenje saznaje da je dogovorena satnica 2,11 koja je najniža u FBiH i da se od polovine naredne godine ljekarima povećaju koeficijenti za 0,7 s tim da sami svojim radom doprinesu uštedama u Fondu zdravstvenog osiguranja kako bi se to isfinansiralo. Ranije o tome je govorio predsjednik Novog pokreta Rasim Mujagić.

- Dio haosa u zdravstvenom sektoru proizvodili su i sami doktori, primano je tu svakakvog kadra. Neka se odupru farmaceutskoj mafiji kroz racionalno izdavanje lijekova, neka smanje slanje pacijenata na lijećenje van kantona i eto para za njihove plate.

Tokom dana Vlada BPK Goražde postigla je i sporazum sa Sindikatom zdravstvenih radnika. Oba sindikata zamrznuće štrajk do konačne primjene potpisanog.

Od dogovora najviše koristi će imati pacijenti, posebno u kantonalnoj bolnici koja se jučer počela prazniti jer su otkazi ljekara bili prihvaćeni.



Goražde PRESS / Oslobođenje

Stranice