Premijer BPK Goražde i direktor privrednog društva „Pobjeda Rudet“ posjetili Kanton Glarus u Švicarskoj - Goražde PRESS

Breaking

09. 05. 2018.

Premijer BPK Goražde i direktor privrednog društva „Pobjeda Rudet“ posjetili Kanton Glarus u Švicarskoj

S ciljem izgradnje partnerstva između kantona u Švicarskoj i BiH, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i direktor privrednog društva Pobjeda Rudet d.o.o. Goražde Muhamed Hubanić, kao predstavnik privredne zajednice Bosansko-podrinjskog kantona posjetili su, u pratnji ambasadorice Švicarske u BiH Andree Rauber Saxer, švicarski kanton Glarus.

Organizator ove posjete bila je Ambasada Švicarske u BiH koja ulaže velike napore u poboljšanje ukupnog stanja u BiH, kao i jačanje veza između dvije zemlje.

Tokom posjete, članovi delegacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prisustvovali su, uz ministra vanjskih poslova Švicarske Ignazia Cassisa, jedinstvenom javnom glasanju koje se održava na gradskom trgu, kao obliku neposredne demokratije uspostavljene u Kantonu Glarus.

Također, delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde susrela se s predstavnicima delegacije kantonalne Vlade Glarusa koju su činili Andre Betting, Marianne Lienhard i Hansjorg Durst, kojom prilikom je prezentiran Bosansko-podrinjski kanton u smislu njegovog ustavnog i političkog uređenja, privrednih i drugih potencijala, kao i osnovnih ciljeva razvoja.

Tokom ovog susreta naročito se razgovaralo o dobrim praksama saradnje kantona u Švicarskoj, sistemima raspodjele javnih prihoda, provedenoj reformi javne uprave u Kantonu Glarus i pozitivnim efektima koje je ona proizvela, kao i saradnji unutar privrednog sektora.



U susretu s predstavnicima švicarskih privrednika prezentirani su privredni rezultati i potencijali Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te je upućen poziv za uspostavu privredne saradnje.

Kako je istaknuto, opći zaključak posjete je da Kanton Glarus i Bosansko-podrinjski kanton imaju dosta sličnosti i da postoji dobra pretpostavka za korištenje dobrih praksi kantona Glarus u cilju daljnjeg razvoja Bosansko-podrinjskog katnona.

Istovremeno, članovi Vlade Kantona Glarus pozvani su u uzvratnu posjetu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.




Vlada BPK

Stranice