Kantonalni praktičari posjetili privredno društvo „EMKA Bosnia d.o.o.“ - Goražde PRESS

Breaking

22. 06. 2018.

Kantonalni praktičari posjetili privredno društvo „EMKA Bosnia d.o.o.“

Učesnici sastanka Mreže kantonalnih praktičara  koji se održava u Goraždu,  predvođeni premijerom BPK-a Goražde Emirom Okovićem, posjetili su danas preduzeće „EMKA Bosnia“.

Tom prilikom oni su se sastali sa predstavnicima Uprave ovog preduzeća, te obišli njegove proizvodne pogone.

Cilj posjete ovom privrednom društvu je upoznavanje s dobrim primjerima implementacije Zakona o imovini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, usvojenog 2011.godine, koji je kantonalnim praktičarima prezentovan u okviru jučerašnjeg zasjedanja.

EMKA počinje proizvodnju u Goraždu 1989.godine u okviru zajedničkog projekta sa kompanijom BEKTO. Nakon mnogo godina saradnje, EMKA otkupljuje udio od firme BEKTO International d.o.o. i 2005.godine osniva 100 postotno supsidijarno društvo EMKA Bosnia d.o.o.



EMKA Bosnia radi proizvode od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika. Pored toga, EMKA Bosnia proizvodi dijelove i sklopove za elektroindustriju, autoindustriju i drugo. EMKA grupa je, između ostalog, svjetski lider u proizovodnji sistema za zaključavanje, šarki i zaptivača, za  elektronske uređaje. U oblasti tehnologije klima uređaja, EMKA je jedan od vodećih svjetskih proizvođača za tehnologiju zaključavanja. Ova kompanija ima 15.000 proizvoda koji se razvijaju, proizvode i sastavljaju na devet proizvodnih lokacija u Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Španiji, Italiji, BiH i Srbiji.

EMKA 2013.godine, zahvaljujući između ostalog i pogodnostima koje je omogućio Zakon o imovini BPK-a Goražde, investira 11 miliona eura u proširenje pogona u Goraždu na oko 20 hiljada kvadrata. Novim pogonom EMKA grupa osigurava efikasan i moderan proizvodni proces kako bi bila u mogućnosti da ispuni rastuće potrebe svjetskog tržišta na još fleksibilniji način.



EMKA Bosnia je druga po veličini firma, odmah nakon matične firme u Feldbergu u Njemačkoj. Izvozi 95 posto svojih proizvoda na evropsko tržište i među najvećim je izvoznicima u BiH.



Vlada BPK

Stranice