Vlada BPK usvojila Program podsticajnih mjera za proizvodnju maline - Goražde PRESS

Breaking

22. 06. 2018.

Vlada BPK usvojila Program podsticajnih mjera za proizvodnju maline

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je Program podsticajnih mjera proizvodnje maline  za koji su u ovoj godini u budžetu Ministasrtva za privredu obezbjeđena finansijska sredstva u iznosu od 31.352 KM i to ne samo za pravna, već i fizička lica s prostora našeg kantona.

Oscilacija otkupne cijene maline kako u svijetu, tako i kod nas donekle je destimulisala naše poljoprivredne proizvođače da ponovo održavaju svoj zasad. Kako bi dalo podršku poljoprivrednim proizvođačima, Ministarstvo za privredu obezbijedilo je podsticajnu mjeru u iznosu od 0,25 pfeninga po kilogramu predate i proizvedene maline, a zavisno od njihove odluke, u  našem regionu proizvođači maline svoje proizvode mogu predati u tri hladnjače i to „Biljopromet“ u Goraždu , „Herbos“ u Ustikolini i u hladnjaču „Kopači“.

„U prošloj godini smo imali 120,44 tone proizvedene i predate maline. To nije pokazatelj sveukupne proizvedene maline na području BPK Goražde nego samo one proizvedene i predate koja je obrađena za poticaj. Naravno, imamo tu poljoprivrednih proizvođača koji su proizvodili malinu, ali je nisu predavali hladnjačama tako da možemo računati duplo i to je negdje oko 250 tona s područja našeg kantona. U ovoj godini planirana je količina od 125 tona maline i imajući u vidu koliki je budžet uopšte za program podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2018.godinu, imali smo razumijevanja  za proizvođače maline tako da smo rezervisali i povećali sredstva za podsticaj na količinu maline, kako bismo ublažili posljedice problema s kojima se suočavaju proizvođači maline“-riječi su Ermine Bešlije, stručne savjetnice za voćarstvo u Ministarstvu za privredu BPK Goražde.

Kao jedan od problema kada je u pitanju ova vrsta proizvodnje u ovoj godini jeste i period sazrijevanja. Klimatski uslovi doprinjeli su da velike količine maline zbog ubrzanog sazrijevanja propadaju, jer evidentno je da bolest koja napada malinu u velikoj mjeri utiče na kvalitet i količinu proizvedene maline. Kako je istaknuto, u ovoj godini kvalitet maline nije na zadovoljavajućem nivou upravo zbog velike količine padavina koje utiču na količinu šećera i sveukupni kvalitet i veličinu ploda maline.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice