Goražde dobija Hemodijalizni centar - Goražde PRESS

Breaking

21. 07. 2018.

Goražde dobija Hemodijalizni centar

Resorna ministrica Sabira Bešlija izrazila je nadu da će uprkos brojnim administrativnim preprekama na čijem se riješavanju radi, Hemodijalizni centar u Goraždu biti uspostavljen do kraja godine.

Ministarstvo zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u saradnji sa Implementacionim timom Javne zdravstvene ustanove Kantonalna bolnica Goražde provodi aktivnosti na uspostavi Hemodijaliznog centra u Goraždu, javlja Fena.

Kako za Fenu ističe resorna ministrica Sabira Bešlija, ovaj projekt je od izuzetnog značaja za BPK Goražde, prvenstveno za dijalizne pacijente čiji se broj povećava.

- Mi trenutno imamo 17 pacijenata koji svaki dan odlaze na dijalizu u Sarajevo, s tendencijom rasta tog broja jer svaki dijabetičar je potencijalni dijalizni pacijent. Federalni Fond osiguranja i reosiguranja godišnje za naše pacijente izdvaja 400.00O KM, a kada osnujemo svoj hemodijalizni centar taj novac će ostajati u Goraždu. Olakšat ćemo tim ljudima i napraviti velike uštede, kazala je Bešlija.

Izrazila je nadu da će uprkos brojnim administrativnim preprekama na čijem se riješavanju radi, Hemodijalizni centar u Goraždu biti uspostavljen do kraja godine. Podsjetila je da je Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde dala saglasnost na projekt Hemodijaliznog centra, čija je vrijednost procijenjena na oko 280.000,00 KM.

- Drago mi je da je tenderska procedura prema sistemu javnih nabavki pri kraju i da će se na narednom Upravnom odboru razmatrati koje bi osobe eventualno mogle da idu na edukaciju i u koji edukativni centar, s obzirom na to da ćemo se, naravno, rukovoditi cijenom. Hemodijalizni cenatr bit će smješten na trećem spratu Kantonalne bolnice Goražde koji zadovoljava sve standarde, uz male građevinske intervencije, istakla je ministrica zdravstva BPK Goražde.

Na prijedlog resornog ministarstva, u skupštinsku proceduru Vlada BPK će uputiti prijedlog odluke o davanju saglasnosti premijeru za potpisivanje ugovora s direktorom Kantonalne bolnice o dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju ovog projekta.


Oslobođenje

Stranice