Maratonci iz Goražda pretrčali 180 kilometara od Goražda do Srebrenice i odali počast žrtvama stradalim u genocidu - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

11. 07. 2018.

Maratonci iz Goražda pretrčali 180 kilometara od Goražda do Srebrenice i odali počast žrtvama stradalim u genocidu - FOTO

Atletski klub Goražde i ove godine organizovao je maraton simboličnog naziva "Maraton mira", u znak sjećanja na žrtve stravičnog genocida koji se dogodio u Srebrenici i okolini, jula 1995. godine.

Maratonci su iz Goražda, krenili su ponedjeljak sa platoa Memorijalne šume 8372 na Posestri, položili cvijeće i na spomen obiljžje ubijenoj i nastradaloj djeci Goražda na platou ispred Centra za kulturu, te i na spomen obilježje braniocima Goražda.



Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti maratonci su put dalje nastavili prema Žepi, gdje su stigli oko 17:00 sati i položili cvijeće na spomen obilježju ubijenim građanima Žepe sa porukama saosjećanja građana Goražda sa građanima Žepe.



Maratonci su prenočili u Žepi, te put nastavili u utorak u ranim jutarnjim satima prema Potočarima, gdje su stigli oko 18:00 sati i položili cvijeće na spomen ubijenim u genocidu u ime Grada Goraćda i BPK.

Iz Goražda su krenuli i maratonci iz Sarajeva, a prema riječima Emira Hastora, svi učesnici su bili spremni za maraton, te su pretrčali diionicu dugu 180 kilometara, povezujući Goražde-Žepu-Srebrenicu, nekadašnje UN zaštićene zone.

Svi maratonci su uspješno istračali maraton do Potočara, te nije bilo problema tokom puta.

Oni ističu da je ovo jedna veoma jaka poruka za sve žrtve, te da ih nikad nećemo i nesmijemo zaboraviti.




Goražde PRESS

Stranice