Oko 400 RVI (Ratnih vojnih invalida) stiglo u Goražde na 15. jubilarne sportske igre - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

14. 07. 2018.

Oko 400 RVI (Ratnih vojnih invalida) stiglo u Goražde na 15. jubilarne sportske igre - FOTO

Više od 400 ratnih vojnih invalida iz cijele FBiH stiglo je u Goražde na 15. Sportske igre RVI BIH u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida FBIH. Igre je u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" otvorenim proglasio Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH.
Ratni vojni invalidi, najprije su posjetili spomen obilježje na Rorovima, odslušali historijski sat koji je održao Abduselam Sijerčić-Pelam, ratni komandant, a brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje "Grad heroj svojim braniocima" na platou ispred zgrade kantonalnih instuticija, spomeniku poginuloj djeci Goražda, kao i šehidskom mezarju na Kolijevkama.

Cvijeće su položili predstavnici Saveza RVI FBIH, na čelu sa predsjednikom Esadom Delićem, i predsjednici kantonalnih saveza, te federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.



Okupljanje u gradu heroju za ratne vojne invalide je poseban doživljaj.

"Ushićen sam kada se prisjetim šta je ovo naše Goražde sve preživjelo, a mislim da su i ovi naši sportisti, gazije, borci, invalidi, impresionirani svim ovim i ove igre će biti posebne za sve njih", kazao je Esad Delić, predsjednik S RVI F BiH.

Defile ulicama grada sa zastavama Armije BiH završio je ispred gradske dvorane koja je samo jedna od lokacija na kojoj će se ratni vojni invalidi takmičiti u naredna dva dana u osam sportskih disciplina.



"Čast nam je što je upravo grad heroj domaćin jubilarnih sportskih igara RVI, priredili smo im dostojanstven doček, odali počast poginulim braniocima i pripadnicima MUP-a BPK Goražde i poginuloj djeci Goražda. U Islamskom kulturnom centru održat ćemo i okrugli sto o ratnim dešavanjima u Goraždu 1992-1995. gdje će biti prikazan i film Ambasade Turske u BIH", izjavio je Safet Sijerčić predsjednik Saveza RVI "Sinovi Drine" BPK Goražde.

U Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" otvorena je i izložba ratnih fotografija Goražda kao i postavka fotografija Ambasade Turske u BIH. U Goraždu ovim povodom boravi i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.


Goražde PRESS vam donosi i bogatu foto-galeriju pogledajte KLIKNITE OVDJE



Goražde PRESS / Klix

Stranice