Tradicionalna akcija uređenja spomenika Titu u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

20. 04. 2019.

Tradicionalna akcija uređenja spomenika Titu u Goraždu


Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde organizirali su tradicionalnu akciju proljetnog uređenja spomen-obilježja Tito. Na ovaj način, kaže predsjednik UABNOR-a Uzeir Živojević, obilježava se i 22. april, Dan planete Zemlje.

- I to nam je povod da se okupimo, družimo i nešto korisno uradimo. Moglo nas je biti i više, ali nije potrebno, pa će u sljedeću akciju ići drugi članovi – dodaje Živojević.

Uređenjem kompleksa, koji je izgrađen 1980. godine, odmah nakon Titove smrti, a sačuvan i u burnim decenijama koje su uslijedile, izvršene su i pripreme za tradicionalni prvomajski uranak uz logorsku vatru u Mravinjcu.

– To je radnički praznik i pokušavamo da uključimo radnike i omladinu, ali još većinom budu prisutni penzioneri i građani koji ljude dijele na dobre i loše. Iako im oni drugi više nude mislim da se mladi vraćaju vrijednostima antifašizma. U posljednje vrijeme imali smo jedan veći priliv članova, obrazovanih ljudi. To me posebno raduje jer živimo u vrijeme koje je gore nego 90-tih godina. Fašizam buja na sve strane i kako će se i da li se može to presjeći, ne znam – ističe Živojević.

Nekoliko dana ranije uređeno je i spomen-obilježje pripadnicima partizanskih jedinica, koji su poginuli prilikom forsiranja rijeke Drine u operacijama oslobađanja Goražda.



Avaz

Stranice