GORAŽDE Uskoro uspostava poligona za uništavanje eksplozivnih materija - Goražde PRESS

Breaking

30. 05. 2019.

GORAŽDE Uskoro uspostava poligona za uništavanje eksplozivnih materija


Uspostava poligona za uništavanje eksplozivnih materija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bio je povod današnjeg sastanka direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka s premijerkom Aidom Obućom i ministrima u Vladi BPK te predstavnicima kompanije „Ginex“.

Nedostatak adekvatne lokacije za uništavanje eksplozivnih materija u ovom dijelu BiH najviše problema stvara upravo toj kompaniji namjenske industrije, koja je i inicirala današnji sastanak.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je da su danas konkretizirane i dogovorene završne aktivnosti za uspostavu poligona, kao sistemsko i dugoročno rješenje.

 - Skupština BPK još prošle godine donijela je odluku kojom se utvrđuje javni interes na lokaciji budućeg poligona, kojom je u ove svrhe predviđeno zemljište površine 10.000 metara kvadratnih. Poligon će koristiti kompanija „Ginex“ d.d Goražde, a FUCZ je tu servis i daje podršku privrednom društvu kako bi se poligon osposobio i koristio za uništavanja NUS-a. Bitno je da će se do lokacije poligona uraditi i pristupni putevi, što će biti od značaja i za BPK i za kompaniju „Ginex“ – istakla je Obuća.

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će ovaj problem konačno biti riješen.

- Već dvije godine pokušavamo riješiti ovaj problem i konačno smo ovaj mukotrpan posao uspjeli privesti kraju. Završili smo kompletnu proceduru, odnosno dokumentaciju, uz razumijevanje Vlade i Skupštine BPK i tako otklonili jednu potencijalnu opasnost za sve građane BPK, jer ovdje je i velika prisustnost minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata širom kantona. Sada smo dobili jednu lokaciju za sigurno uništavanje – kazao je Solak.


Avaz

Stranice