Usporivači saobraćaja za bolju sigurnost građana Goražda - Goražde PRESS

Breaking

27. 05. 2019.

Usporivači saobraćaja za bolju sigurnost građana Goražda


Gradska služba za urbanizam, protorno uređenje i zaštitu okoline Goraže ovih dana realizuje aktivnosti postavljanja tzv. usporivača saobraćaja u različitim dijelovima grada.

Pomoćnik gradonačelnika Enver Adžem ističe da je riječ o aktivnostima koje su planirane Programom održavanja i uređenja saobraćajnica od interesa za Grad Goražde, još u prošloj godini.

- Ova Služba je na inicijativu mjesnih zajednica, vijećnika i građana koji su to inicirali zbog sigurnosti, predložila izradu tih usporivača saobraćaja ili "ležećih policajaca" kako se čestvo nazivaju. Postavljaju se u naseljima Hubjeri, Kazagići, zatim u gradskom dijelu, tamo gdje grad vrši upravljanje tim ulicama. Već ima pitanja, zašto se ne postavljaju u frekventnim ulicama primjerice u Titova ili Ferida Dizdarevića, ali mi nemamo nadležnost na putu M20 i regionalnom putu, koji prolaze kroz grad - ističe Adžem.

Iako bi usporavanje saobraćaja na ovaj način trebalo doprinijeti većoj sigurnosti i vozača i pješaka, po Adžemovim riječima, reakcije građana su različite.

- Ima ih koji podržavaju i koji osporavaju navodeći da je to štetno za vozila. Mi smatramo da je to bilo neophodno i neće valjati jedino onima koji se ne pridržavaju ograničenja brzine. Ljudski životi su ipak najvažniji i zbog nesavjesnih vozača prinuđeni smo na ovaj korak – kazao je pomoćnik gradonačelnika Goražda.

U službi za urbanizam ističu da sličnih zahtjeva za postavljanje usporivača saobraćaja već ima i iz drugih mjesnih zajednica poput onih kojima pripadaju novoizgrađene saobraćajnice prema Ilovači i Beriču. Napominju da će svi biti razmotreni i realizovani u dogovoru sa mjesnim zajednicama i u interesu građana.



FENA

Stranice