Izložba fotografija “Rat sjećanja” u utorak u goraždanskom Centru za kulturu - Goražde PRESS

Breaking

08. 06. 2019.

Izložba fotografija “Rat sjećanja” u utorak u goraždanskom Centru za kulturu


U goraždanskom Centru za kulturu bit će postavljena izložba fotografija “Rat sjećanja” autora Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, te organiziran javni razgovor na temu “Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu”.

“Izložba je dio projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)”, na kom smo godinama radili, istraživali, fotografisali, kako bismo dokumentovali politiku memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini. Namjera nam je da ukažemo na to kako izgleda politika sjećanja, te da potaknemo dijalog o modelima memorijalizacije i mogućnostima promjene. Izložbu je ugostilo nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, zatim Skoplje, Podgorica i Beč”, najavljuju iz Centra za nenasilnu akciju.

Izložbu “Rat sjećanja” otvorit će Nedžad Horozović, jedan od autora fotografija, dok će se javnim razgovorom u sklopu otvaranja izložbe tematizirati na koji način se rata sjeća postratna generacija mladih u Bosni i Hercegovini, ko su ključni akteri koji kreiraju politike sjećanja za nove naraštaje, kakva promjene trebaju i kako krenuti od “rata sjećanja” ka sjećanju o ratu.

O ovim i drugim pitanjima govorit će Edo Kanlić, Mirjana Trifković i Davorka Turk, uz moderaciju Nedžada Novalića.

Izložba će biti otvorena 11. juna u 19 sati, a trajat će do 23. juna. 2019.



RTV BPK

Stranice