UEFA finansira izgradnju stadiona u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

20. 06. 2019.

UEFA finansira izgradnju stadiona u Goraždu


Predstavnici Nogometnog saveza BiH sa zvaničnicima Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas su razgovarali o načinima realizacije projekta izgradnje savremenog stadiona na pomoćnom terenu u naselju Prvi Maj. Ukupna vrijednost projekta je oko 460.000 KM. 

Kako je istaknuto, Grad Goražde je među 14 lokalnih zajednica koje su aplicirale, a potom odabrane od Fudbalskog saveza BiH za izgradnju savremenog stadiona.

Prema riječima v. d. izvršnog direktora Sektora za administraciju FSBiH Nihada Hodžića, UEFA je za izgradnju sportske infrastrukture u BiH izdvojila oko dva miliona eura, a sada su na potezu lokalne zajednice koje bi, također, trebale sufinansirati projekte od interesa za razvoj sporta.

- Raspodjela sredstava od UEFA-e ide otprilike oko 260.000 KM po lokalnoj zajednici dok je njihovo učešće oko 200.000 KM, za nabavku i polaganje same vještačke trave. Mi cijenimo da će ovo biti veliki doprinos u radu svih selekcija fudbalskih ekipa u gradu Goražde i okolini. Sadašnji pomoćni teren je takav da ne daje mogućnosti za kvalitetan rad i treniranje - kazao je Hodžić.

Naglasio je da je obaveza projekt realizirati u toku ove godine.

- Zbog objektivnih razloga malo kasnimo jer čekali smo realizaciju zbog potpisivanja ugovora s UEFA-om, ali utvrđujemo dinamiku priprema svih lokalnih zajednica, tako da će vjerovatno Grad Goražde realizirati do proljeća naredne godine. Realizacija i za ostale projekte kreće ovih dana, tako da u planu imamo već prvih pet lokalnih zajednica koji će u narednih mjesec do dva završiti sa implementacijom projekta - pojasnio je on.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da je riječ o bitnom projektu za ovaj dio BiH.

- Mi smo zaista prihvatili ovaj projekt koji je veoma interesantan i potreban našem gradu. Svjesni smo na kakvom pomoćnom terenu treniraju naši sportisti i na bazi toga mi smo u budžetu predložili 70.000 KM da imamo kao osnovu, međutim, ovdje je potrebno oko 200.000 KM, zbog toga smo zamolili BPK da se uključi i zahvalni smo što je to prihvatio. Ostatak sredstava ćemo osigurati kroz rebalans budžeta - pojasnio je Ramović.

Ovo je jedan od projekata koji nagovještavaju u kojem pravcu bi trebale razmišljati i ostale lokalne zajednice. Fudbalska infrastruktura nam katastrofalna i valjda je svima jasno da je njeno poboljšanje neophodno za razvoj fudbala. Možda i ključno.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice