Biciklisti iz Goražda krenili na maraton u znak sjećanja na ubijene Srebreničane - Goražde PRESS

Breaking

10. 07. 2019.

Biciklisti iz Goražda krenili na maraton u znak sjećanja na ubijene Srebreničane


U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici jutros je iz Goražda ka Potočarima  krenuo sedmi biciklistički maraton "Goražde – Srebrenica".

Loše vrijeme nije spriječilo namjeru učesnika maratona da i ove godine odaju počast žrtvama Srebrenice, a Goraždanima su se prvi put priključili i biciklisti iz Novog Pazara. Oni će zajedno preći dionicu dugu 170 km.

"Kroz naš tradicionalni maraton i ovoga puta želimo poslati poruku "Da se ne zaboravi i da se ne ponovi Srebrenica 1995". Ove godine zajedno sa nama to će učiniti i naši prijatelji, članovi biciklističkog kluba iz Novog Pazara što čini grupu od desetak biciklista, a s nama u pratnji je logistički tim", kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Goražde Adnan Efendić.

Među učesnicima biciklističkog maratona "Goražde - Srebrenica" je i Hazbija Hukić, predsjednik Biciklističkog kluba Novi Pazar i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Ističe kako je posebno uzbuđen što će prvi put posjetiti mjesto gdje je izvršen jedan od najvećih zločina u novijoj historiji Evrope.

"Od biciklističkog kluba iz našeg bratskog grada Goražda smo dobili poziv i nas četvoro smo se rado odazvali. Ovo je za nas veliki događaj, da obiđemo mezarje u Potočarima jer znamo šta se dešavalo u Srebrenici. Čast nam je da se zajedno sa Goraždanima poklonimo srebreničkim žrtvama i odamo im počast", kazao je Hukić.  

Uz bicikliste, počast žrtvama genocida u Srebrenici odat će i goraždanski atletičari, planinari kao i drugi građani. Organizirana grupa Goraždana od oko 120 osoba zajedno će se pokloniti žrtvama i položiti cvijeće u Potočarima.Goražde PRESS / FENA

Stranice